• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Бизнесът срещу данък “вредни храни”

Бизнесът срещу данък “вредни храни”

София /КРОСС/ Фирми от хранително - вкусовата промишленост са против въвеждането на т.нар. данък „вредни храни". Според бранша, налогът ще доведе до фалити на фирми, съкращения на служителите или увеличаване на цените на продукцията с минимум 10%. Проектът за въвеждането на данък „вредни храни" е на Министерството на здравеопазването като мярка в борбата с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Новият налог ще засегне производството на безалкохолните и енергийните напитки с високо съдържание на захар или сол, както и продукти, които включват трансмазнини, които повишават нивата на вредния холестерол.
В едно от предприятията за плодово-захарни консерви в Пловдив работят 60 души. Ако бъде въведен данък „вредни храни" освен тях няколкостотин фирми в страната ще трябва да намалят персонала и производството,а така ще се увеличи нелегалният внос.
"Например, Турция е огромен производител на сладки неща, Сърбия също .... Ще започне една нова куфарна търговия, която всички ние бяхме свикнали, че всичко в България по отношение на пазара е влезнало в коловоза. Така че този ефект, който министерството гони, че ще събере 240 милиона от данък „вредни храни" според мен няма да се случи", коментира пред БНТ инж. Стойко Кировски, собственик на фирма за плодово-захарни консерви.
Според Кировски, ако новият данък се въведе, трябва да се търси начин фирмите да се компенсират, защото размерът му е в рамките на тяхната печалба.
"Бих предложил при износ в трети страни ние да ползваме някакви да речем субсидии, за да може ние по някакъв начин да компенсираме тези загуби, които ни предстоят", предлага Кировски.
Прогнозата е, че фирмите може да се спасят от фалит ако се повишат цените. Тогава, обаче, ще срещнат отпор от големите търговски вериги.
"Да кажат съгласни ли са да приемат едно повишение на цените от 10% на всички тези браншове, които произвеждат посочените вредни храни", добави той.
От браншовите организации предупреждават още, че данък „вредни храни" само ще насочи потребителите към подобни стоки, които не са по-малко калорични, но не са обхванати от данъка. Това ще се отрази и на конкурентоспособността на сектора и на всички представители на бизнеса.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако министъра е наистина толкова "много загрижен" за здравето на българите то нека да намали данъка на "полезните храни" !!!!!!!!!! Тогава всички ще се храним с "правилните храни" , а не само депутатите и министрите. Това ще е в полза и за пенсионната реформа - ще можем да работим с пълни сили до 100 години и няма да ни трябват пари за пенсии. И Калфин ще е щастлив.

16.10.2015 12:56:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.