• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Блокчейн и изкуствен интелект намаляват разхищението на храни

Блокчейн и изкуствен интелект намаляват разхищението на храни

/КРОСС/ IBM оповести своя годишен списък 5 за 5, в който компанията посочва пет ключови технологии, които ще променят света радикално, през следващите пет години. Тази година, фокусът е върху снабдяването с храни, което вече е затруднено от нарастващото население и промяната на климата, и със сигурност положението ще става по-лошо. Петте технологии, включени в списъка за 2019, са създадени да решат проблемите в процеса за снабдяване с храни, от семената до масатаСписъкът 5 за 5 на IBM представя нови технологии, които биха могли да се справят с всички тези проблеми. През годините, тези списъци предизвикват интерес, но не са много точни, като по-скоро IBM така популяризира своите разработки.

Виртуални ферми помагат на реални
Едно от нещата, с които IBM е известен, са данните, а в този случай компанията ги използва, за да помогне на земеделските производители от целия свят да получат по-добра представа за своя бранш. Платформата IBM PAIRS Geoscope, обединява данни от карти, сателити, метеорологични дронове и други устройства, също и от други инициативи на компанията, като Watson Decision Platform for Agriculture, която предупреждава земеделските производители, кога се очаква засушаване и какви метеорологични явления да очакват, за да знаят кога да поливат и кога да събират реколтата.


Идеята е, всички тези данни да бъдат събрани, за създаването на виртуални модели на ферми по целия свят. Земеделските производители и другите, участващи във веригата за снабдяване с храни, могат да споделят придобитите знания, за да бъдат фермите по-ефективни.

Блокчейн за снабдяването с храни
За да бъдат пълни супермаркетите и да са изпълняват менютата в ресторантите, се доставят повече продукти, отколкото се консумират, по точно, над 45% от плодовете и зеленчуците се изхвърлят., IBM казва, че проблемът идва от производителите на храни, спедиторите, пакетиращите компании и продавачите, които определят търсенето на различните продукти, бъз основа на непълна информация.

IBM прогнозира, че блокчейн технологията може да намали количествата изхвърляни храни, като в близко бъдеще подпомогне веригата за снабдяване с храни. През октомври, миналата година, компанията стартира IBM Food Trust, предоставящ на хората безпрецедентен достъп до потребителски данни, което би довело до бъдещи решения. Изкуствен интелект (AI), също може да позволи цялата система да реагира много по-бързо при промени в търсенето.

Описване на микробите за безопасност на храните
Настоящите изследвания за безопасност на храните са твърде бавни и най-вече противодействащи. За да станат превантивни, според IBM базите данни за микробите скоро може да бъдат от голямо значение за определянето кога храните стават опасни за консумация.

Миналата година IBM стартира проекта Consortium for Sequencing the Food Supply Chain, който обединява 500 TB данни за бактериалните геноми. Така може да се определят безопасните и опасните нива на някои бактерии и храните може да се проверяват за по-голямо разнообразие от потенциални патогени, много по-бързо отколкото сега.

Изкуствен интелект следи за патогени
От семената до масата, съществуват много възможности патогени да попаднат в храната. IBM прогнозира, че за следващите пет години лошите бактерии може бързо да бъдат улавяни, посредством малки сензори с изкуствен интелект, които ги откриват за секунди.

IBM разработва оптични сензори, които могат да доловят дължините на вълните на веществата и да разберат микроскопични подробности за тях, включително наличието на патогенни бактерии. Тези сензори може да бъдат вградени в оборудването участващо с процеса, като повърхности и поточни ленти в хранителната промишленост, касетките и рафтовете с продукти в супермаркетите, в дъските за рязане и кухненските плотове, дори в приборите за хранене, за последна проверка преди консумация.

Повече пластмаса за рециклиране
Един от най-големите замърсители на планетата са пластмасовите отпадъци. Програмите за рециклиране показват, че хората полагат усилия, но проблемът е, че много от пластмасите не могат да се рециклират и дори да могат, процесът е енергийно неефективен.

IBM отново се опитва да помогне с нова техника за рециклиране, която нарича Volatile Catalyst (VolCat). Посредством химичен процес полиестерните материали се разграждат в прахообразна форма, която след това може да добави обратно в процеса за производство на пластмаса. Идеята е, петролните продукти да бъдат премахнати изцяло от производството на пластмаса, позволявайки старите пластмаси да бъдат рециклирани в нови продукти почти до безкрайност.

И петте технологии предвиждат доста светло бъдеще за световната верига за снабдяване с храни през 2024 г., но ще трябва да се изчака, за да се разбере дали ще бъде точно така.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.