• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Инж. Емил Георгиев: За съжаление измамата с храни е факт, с който се сблъскваме ежедневно

Инж. Емил Георгиев: За съжаление измамата с храни е факт, с който се сблъскваме ежедневно

/КРОСС/ Гледната точка на инж. Емил Георгиев - председател на ФПБ на форума "От зрънце до хляба" организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

 

Г-н Георгиев, има ли фалшива информация, която се разпространява във връзка с качеството на храните в България?

За съжаление измамата с храни е факт, с който се сблъскваме ежедневно. В масовия случай това е измама със състава на храните.

Казано по друг начин, двойния стандарт. Факт е, че след като се заговори за двойния стандарт, информацията свързана с качеството на храните залива непрекъснато медиите с верни и неверни твърдения, недоказани обвинения към производители, а понякога и с откровени инсинуации, да не кажа и хули.

Какво би следвало да се направи в посока повишаване качеството на храните?

В тази връзка е огромна отговорността и ролята на потребителските организации. Като представители на първата и автентична потребителска организация в България, ние от ФПБ си даваме сметка, че нямаме право на импровизации и игра със страховете на потребителите.

Лично аз считам, че е лицемерие да се стряскат потребителите с информация, която не е актуална и не е подкрепена с лабораторни изследвания от акредитирани български лаборатории.

Затова от ФПБ продължаваме да настояваме за засилен и безкомпромисен потребителски контрол на пазара, както и противопоставяне на подвеждащата информация.

В тази връзка работим съвместно с държавните контролни органи в лицето на БАБХ и КЗП, с които сме подписали меморандум за съвместна дейност.

Вие ще подкрепите ли Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите?

Моето присъствие на форума, организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите е гаранция, че от Федерация на потребителите в България подаваме ръка за съвместна дейност и с фирмите от бранша с цел поддържане на доброто качество, а защо не и борба със сивия сектор, защото отговорността ни пред потребителите, независимо от тяхната възраст е обща.

Затова следим с интерес всичко, което е свързано с храните и твърденията в публичното пространство, които стряскат потребителите.

И ще си послужа с пример с веществото Акриламид, който се формира в богати на скорбяла храни със съставки от зърнени култури и картофи, приготвени както се твърди при температурна над 120 градуса по Целзии.

И в тази връзка, все повече се налага твърдението, че това вещество, за което се предполага /забележете – предполага/ е силно канцерогенно и по дефиниция се съдържа в пържени или печени картофи, пържени филийки хляб, обикновени вафли, чипсове, кафето и един бог знае какво още в близо 500 хранителни продукти по твърдение на ЕС, на база на информация, предоставена от 10 потребителски организации.

И в същото време абсолютно е сигурно, че в България не са правени тестове. И възниква въпроса, как да се успокоят майките, след като се твърди, че примерно 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения от допустимите граници.

Твърди се, че при чипсовете отклоненията са 8%, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6%.

Твърди се също така, че натрупване на акриламид в организма може да се получи и при неправилно обработване на храни и при домашни условия.

И резонно възниква въпроса: Какво е допустимото съдържание на акриламид и широко рекламираните изследвания за кои държави се отнасят?

Връщам се към познанията си като възпитаник на Хранително-вкусовия институт в Пловдив и си спомням, че хляба се изпича при температура от порядъка на 220 градуса.

Означава ли това, че в него се съдържат огромни количества акриламид. Разбира се, че не. Защо тогава са институаците?

Възниква и въпроса защо се мълчи за измамата със състава на храните и спазване на технологична дисциплина от фирмите в сивия сектор, които при хлебарите и сладкарите за съжаление са твърде много.

Категорично твърдя, че такова мълчание не се отнася за ФПБ.

Казвам всичко това, за да подчертая важността на форума „От зрънце до хляба“, посветен на подрастващото поколение и организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

И когато говорим за детското и ученическо хранене е редно да не подминем и въпроса за предлагания в детските градини и училища хляб, който не се произвежда по утвърден БДС, както и това, че неговия състав не винаги се проследява от БАБХ.

Казано по друг начин – несъответствия с изискванията на Наредба №9 за детско и ученическо хранене. Факт е, че все още има фирми-доставчици, които не са регистрирани в БАБХ.

Извън всякакво съмнение това са фирми от сивия сектор, които не участват в обществени поръчки и се договарят пряко с кметовете по общини, с което се създават предпоставки за застрашаване здравето на децата.

Какви промени би трябвало да се направят, за да се избегнат тези проблеми?

В тази връзка е редно да се помисли и за актуализация на законодателството в хранителния сектор в посока на строги санкции спрямо нарушителите.

Затова в Закона за храните трябва да се въведе нова глава „Измама с храни“, с което да се защитават българските потребители против двойния стандарт и възвърне доверието им в българското производство.

За съжаление при нас все още се залага на предписания и в краен случай на санкции до 2000 лв.

Доколкото съм запознат, в други държави от ЕС при нарушения първата санкция е от порядъка на 100 хил. евро, а следващата е прекратяване дейността на фирмата –доставчик .

За още по-голямо съжаление новия Закон за храните все още събира прах в НС между първо и второ четене заради лобистките интереси на две външни бутилиращи минерални води компании.

 

Източник: sofiapress

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Що бе, нали пицата е с пармезан и шунка...

14.11.2019 02:01:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.