• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

„Св. Александър Невски” отваря врати за записи, продуцирани от БНР

„Св. Александър Невски” отваря врати за записи, продуцирани от БНР

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит и Светият синод на Българската православна църква дадоха благословията си Детският и Смесеният хорове на БНР да запишат Литургията на Св. Йоан Златоуст и „Всенощно бдение" от Сергей Рахманинов в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", заедно с певците от смесения хор към храма.

Част от приходите от продажбата на албумите ще бъдат преведени за реставрация на най-голямата църква у нас. Новината обяви директорът на „Музикална къща БНР" Хелия Чавдарова по време на тържественото представяне на най-новия музикален проект на обществената медия - двойния мултимедиен албум (DVD и CD), който БНР издава в чест на 100-годишнината от рождението на легендарния български бас Борис Христов. Продукцията е осъществена с подкрепата на Министерството на културата, в партньорство с БНТ и „Балкантон".

Двойният мултимедиен албум е посветен изцяло на творчеството и живота на гениалния оперен артист Борис Христов. DVD изданието представя документалния филм „Гласът, който моли Бога за България" (2014 г.) по сценарий на Невена Коралова и Петя Тетевенска, заснет от оператора Пламен Герасимов под режисурата на Росен Елезов. Лентата разказва за живота на оперната легенда, за разтърсващите превратности в живота на великия българин чрез уникални, непоказвани преди кадри. Филмът е запечатал едно „арестувано" интервю на Борис Христов от последното му посещение в България през 1985 г., което не вижда бял свят преди промените у нас. Киноразказът разкрива подробности от тайното досие под кодовото име „Гарибалди", водено от агентите на бившата Държавна сигурност. Екипът на филма се докосва и до личния архив на поклонника и близък приятел на Борис Христов - актьорът от Старозагорския театър Нино Луканов.

Аудио дискът от двойния мултимедиен албум съдържа „Литургия Доместика" оп. 79, написана от Александър Гречанинов. Изпълнението е на Борис Христов, Българската хорова капела „Светослав Обретенов" (част от БНР по онова време) и камерен оркестър на БНР. Записът е осъществен през 1978 г. в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски". В диска е включено и интервю на Борис Христов, дадено за БНР на 18 октомври 1976 г. и съхранявано в „Златния фонд" на Радиото.

По време на тържественото представяне на мултимедийния албум, посветен на Борис Христов, пяха Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов и оперният певец Пламен Бейков - последният ученик на маестро Борис Христов. В Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР са изложени уникални документални снимки за живота и творческия път на Борис Христов, дело на Мирчо Сливенски.

Юбилеен златен медал „100 години Борис Христов" на Министерство на културата бе връчен на генералния директор на БНР Радослав Янкулов за приноса на обществената медия в честванията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.