• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Иво Христов: „Турски поток“ е причината да привикат Борисов в Белия дом

Иво Христов: „Турски поток“ е причината да привикат Борисов в Белия дом

/КРОСС/ "Премиерът Борисов мечтаеше за съвсем друга среща с американския президент Доналд Тръмп, а не за това привикване, причината за което е подписът за прокарването на „Турски проток" през България", коментира Иво Христов, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в предаването „Гласове" по Българска свободна телевизия.

По думите му цялото изкуство на Борисов на външнополитическия фронт през последните години е „да лъже руснаците как хубаво лъже американците и да лъже американците как хубаво лъже руснаците“.

„В резултат, неговата външнополитическа активност днес процъфтява най-вече в "Господари на ефира", където той целува американската посланичка Херо Мустафа сякаш е "жена ГЕРБ". В този смисъл, от дълго надувания балон по време на европредседателството - че Борисов е някакъв международен фактор, застъпник на Западните Балкани и прочее, не остана нищо. Лидерите на Западните Балкани дори не го поканиха на своята среща. Преди това имаше подобен форум в Германия, на който той също не бе поканен. Борисов е все по-маргинализиран, независимо от това, че тази среща ще ни бъде представена като голям външнополитически триумф и тя рискува да ускори развоя на политическата ситуация в България", продължи с коментара си Христов.

Причината Борисов да е все още министър-председател, е че е обещал всичко на всички, допълни той.

"Неговата слабост, неговата зависимост е и негова най-голяма сила, тъй като всеки външен фактор предпочита да си има работа със зависим държавник в България. Той е говорителят на турските тези в Брюксел, той обещава интерконектори и води Херо Мустафа на строежа на газовите връзки с Гърция, той обещава "Турски поток“ през България и реже ленти заедно с руския посланик и т.н. България има интерес от това да е в диалог с всички външнополитически фактори, но не винаги в свой ущърб - това, което винаги се оказва, когато теглим чертата", сочи анализът на Иво Христов.

На въпрос на водещия Явор Дачков дали съжалява, че е напуснал администрацията на президента Румен Радев, Христов отговори, че е щастлив, че е участвал в неговата предизборна кампания, както и че тя ще остане жалонна в новата българска политическа история.

По думите му изборът на президента Радев е събудил огромна надежда в българския народ и част от нея се оправда.

Иво Христов смята, че българите са загубили вярата, че силата е в тях.

"Изборният процес до такава степен бе опорочен от манипулации и овладян от управляващата партия-държава, че е все по-недостоверен. Към днешна дата трудно можем да говорим за избори - това е някакъв вид бутафория за пред външния свят. При положение, че близо една четвърт от бюлетините са невалидни, сиреч, голяма част от тях - унищожени, трудно можем да се доверим на тези изборни резултати, които продължаваме да коментираме, сякаш са достоверни. Впрочем, така ги легитимираме. Време е българите да осмислят това, че ги варят като жаби и да скочат, преди да бъдат окончателно сварени", каза още Христов.

"Откъдето сме отскочили, оттам падаме; това е парабула. За съжаление, и нивото на българската демокрация е сравнимо с това от края на 80-те години. В някои отношения дори е по-зле. Късният печат от края на перестройката беше много по-свободен от сегашния, телевизията беше много по-жива, а законите - добри или лоши - регулираха живота в страната, докато сега всичко се случва извън законите и паралелно на законите", не скри тревогата си Иво Христов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Иво, да ти кажа за президента - Много взе да се разхожда нещо а за главния прокурор направо беше смешен с реакцията си. Което ще рече ,че вече е купен!

26.11.2019 13:24:52

Анонимен

Господа русофоби “ 27 million Muslims killed due to US war on terror: // www.veteranstoday.com/2019/11/23/27million/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com Четете бе хора, Гугъла дава възможност и когато не знаете чужди езици, четете, ако не сте напълно зомбирани.

25.11.2019 23:27:03

Анонимен

Няма поне един факт, Русия да е правила номера на своите търговски партньори, няма нито един случай пък да е правила санкции, освен в позиция на защита, за разлика от Щатите. Първият анонимен парадира със своята неграмотност. Абе момко, използувай сивото си вещество, ако го имаш, ако не четеш чуждите медии, чети поне някои от нашите. Какъв добър материал В Поглед https://pogled.info/bulgarski/pyanata.111010 Такова унизително посрещане на държавен глава досега не съм гледал. Как бе посрещнат омразния Путин в Саудитска Арабия, най-големият купувач на ам оръжие. Ей прост народ сме, даже не 80%, дебилите са повече, дебили, но със самочувствие. И бедата е , че дебилизмът е генетичен подарък от рождение, та до гроба.

25.11.2019 23:11:58

Анонимен

Интервюто на Христов е наистина БРИЛЯНТНО. Войната между Англия, а сега и Щатите срещу Русия продължава. Човек трябва да следи множество источници чужди и наши, за да е наясно какви мръсни методи са използувани през цялото време от Англосаксонците срещу света и Русия. Северният поток 2 е почти завършен, но Янките не се отказват да го провалят. Не знам как изпуснаха Бойко да подпише за турския, но сега ще му бъде набито канчето. Всичко, което правим за Щатите (НАТО) е в пълно противоречие на националните ни интереси, особено овчото търпение за всички американски бази и НПО-та, които подриват страната.

25.11.2019 23:03:40

Анонимен

Борисов този път ще клекне. Или за потока, или за база на Нато. Помнете ми думата!

25.11.2019 20:11:52

Анонимен

Не е вярно! От газа по Потока ще са и доставките за България! А за да е ручейче - вината е на тези, които провалиха ЮЖЕН ПОТОК! А скоро през украйна в скоро време газ няма да има, по простата причина, че самите укри не си поддържат тръбопроводите в изправност!

25.11.2019 18:24:27

Анонимен

Някой ако може да обясни каква е ползата на България от турски поток ще бъде добре , защото от тоз поток газ за нас няма да има , транзитни такси 1,27 долара за нас при 12 долара за същото нещо в Германия , три милиарда разходи за прокарването му за наша сметка и всичко това за какво - за да има газ за Сърбия и той да не минава през Украйна ....Напрактика България е на тотална загуба от тоз поток , по скоро ручейче ....

25.11.2019 11:11:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.