• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Е. Йончева и И.Христов: Откакто е създадена антитерористичната коалиция, оглавявана от САЩ, ИД удвоиха своята територия

Е. Йончева и И.Христов: Откакто е създадена антитерористичната коалиция, оглавявана от САЩ, ИД удвоиха своята територия

/КРОСС/Откакто е създадена антитерористичната коалиция за Сирия, оглавявана от САЩ, през септември 2014 година, всички тези формирования, начело с „Ислямска държава", не само удвоиха своята територия, но увеличиха своите редици. Така че трябва да си зададем въпроса защо тази коалиция не дава резултат.
Това коментира в студиото на ТВ7 журналистът Елена Йончева.
Бойците на ИД, според информация на ЦРУ, са 30 000 души, посочи Йончева и попита: Как е възможно една такава голяма коалиция, в която има 60 държави, оглавявана от САЩ, в която са включени и силите на Великобритания и Франция, не може да се справи с тези 30 000?
Другият ключов въпрос, според нея, е откъде ИД получава своето финансиране.
Те изнасят нефт, всеизвестно е, през Турция. Как е възможно това да се случи при положение, че Турция е партньор на САЩ? - попита отново Елена Йончева и напомни, че Турция и е наш партньор в рамките на НАТО.
Според журналиста има много въпроси, които нямат отговор.
Очевидно е, че тази коалиция е неефективна поради някаква друга причина. Няма обяснение защо за една година „Ислямска държава", удвои своята територия, ако наистина срещу нея има военна сила, заключи тя.
Обяснението не е военно, а е политическо, коментира от своя страна Иво Христов.
Коалицията бе създадена, за да може да завладее въздуха над Сирия, да пречи на сирийската правителствена авиация да бомбардира бунтовниците от разните фракции и така да осигури комфорт на сухопътните им сили, които, както каза Елена, междувременно разшириха своите територии, заяви Иво Христов.
Тази авиация се оказа безпомощна дори да разруши петролодобивната инфраструктура на ИД. Това, което направиха с лекота в Югославия и в Ирак, тук не се прави, тъй като има корумпиращият фактор на парите - около 500 милиона месечно печели ИД от продажба на дъмпингови цени на петрол (продават на около 25 долара при цена между 45 и 50 долара на барел на борсите) на турски бизнесмени, на ирански бизнесмени и дори израелски бизнесмени чрез триъгълни операции. Подозирам, че всякакви бизнесмени купуват, може би дори и български, кой знае, допълни той.
Иво Христов посочи, че в американските приоритети е да бъде свален Асад чрез неговото изтощаване от така наречената умерена опозиция, а след това умерената опозиция да вземе връх и да се установи някакво правителство с проамерикански виждания и поведение.
Това, което наричат те умерена опозиция, е опозицията, която те финансират, тя с нищо не е по-умерена. Тя не убива по-нежно, нито пък пледира за демокрация, каквато към днешна дата е невъзможна алтернатива за една страна, която се е разпаднала н етноси, на два враждуващи клона на исляма, коментира още журналистът.
Това, което наричаме умерена сирийска опозиция, въоръжена от САЩ, отдавна премина към различни ислямистки организации или е станала част от ислямския фронт, допълни Елена Йончева.
Според Иво Христов изход от кризата в Сирия към момента не се вижда, тъй като има „два враждуващи актьора на театъра на военните действия".
Путин пред ООН каза: Не мислете, че тези хора са по-глупави от вас. Не е сигурно кой кого употребява - те вас или вие тях.
Руската стратегия е да се заложи на действащото легитимно сирийско правителство. Макар и окървавено от 4 години гражданска война и действително дискредитирано, към момента друго няма и никой друг не стои на светски принципи, отбеляза Иво Христов.
Този избор ми се струва логичен. Когато пропагандата внушава, че силата на руската позиция е в коварството на Путин, това е много спекулативна теза, тъй като Русия изчака много дълго да се намеси пряко. И това идва 14 месеца след началото на американската въздушна кампания, допълни той.
Според Иво Христов това е единствената логична позиция макар тя да не е с нищо обнадеждаваща, тъй като кръв се проля и ще се лее.
Първата жертва на всяка война е истината, повтори тезата си Елена Йончева. И това е един нов етап от тази война, допълни тя. В нея е наистина сложно да се даде ориентир, призна тя и призова отново журналистите да дават информация от различни източници - от американски, от руски, от региона.
Според нея медиите сега обръщат много повече внимание на това, което става в Сирия, отколкото на Украйна, но Украйна по никакъв начин няма да бъде изместена изцяло на втори план.
Елена Йончева не смята, че ситуацията в Украйна е причина за руските бомбардировки в Сирия. Може би това е следствие. Тези военни действия в Сирия започнаха тогава, когато „Ислямска държава" вече настъпваше към Дамаск. Тя, доколкото знам, вече е превзела източните предградия на Дамаск. Така че има обективни причини, които обясняват защо точно в този момент Русия се намесва, коментира още журналистката.
Ако така наречената умерена опозиция беше влязла в Дамаск, каквото беше американското очакване и виждане, то клането щеше да продължи с обратен знак, просто сунитете щяха да изтребят клана на Асад, допълни Иво Христов.
Според него „Украйна играе много важна роля в целия този процес, тъй като тъкмо в Украйна Западът извърши много тежко геополитическо престъпление - той си присвои регион, който нито исторически, нито езиково, нито икономически му принадлежи".
Русия възприе това като обявяване на война. И от там насетне Путин преориентира руската външна политика към Китай, успешно. Китай и Русия се обвързаха с общи икономически проекти, допълни Иво Христов.
А Европа, смята той, „има глупостта да последва САЩ в този хегемонистки ход в Украйна".
Към днешна дата резултатът е че имаме един голям блок, демографски и икономически много тежащ, на Изток, военно много решителен поради руската решимост да се бори за своите интереси, и имаме една изключително объркана Европа, която не успява дори да управлява кризата с мигрантите, и едни сломени Съединени щати, които всъщност стават жертва на натрупани противоречия в собствената външна политика, обобщи журналистът.
Дали въздушните операции ще дадат резултат ще се установи по наземните операции, смята Елена Йончева. Защото с ИД не можеш да се пребориш само по въздух, убедена е тя. По думите й САЩ ще предприеме сухопътни действия, като руската техника вече е изпратена и ще послужи за възвръщане на териториите, които вече са извоювани от ИД. В този момент ние ще разберем доколко са успешни руските бомбардировки, завърши тя.
Западът и ИД се оказаха обективни съюзници, тъй като в момента американските медии се опитват да дискредитират руската операция, с което помагат на ИД. Същото правят и медийни говорители в България и другаде. А това е изключително непродуктивно, защото обществото в Европа е настроено антиислямистки.
По думите на Елена Йоночева в момента се обсъжда вероятността за сблъсък между Русия и САЩ в Сирия. Няма се предвид удар във въздушното пространство, а това дали няма опасност тези умерени ислямисти или умерено въоръжена опозиция на място да получи ракети „Стингер", посочи тя.
Иво Христов допълни, че изследване на американски сайт показва, че българската роля в търговията с оръжие в този регион. Това ще е една от темите в новия брой на „А-specto", допълни той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

анонимен

Изключително точни коментатори.Винаги ги следя с интерес,защото дават безпристрастен коментар на събитията базирайки се на фактите и правейки точни анализи.

05.10.2015 11:09:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.