• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ще решат ли новите екотакси проблемите със замърсяването у нас?

Ще решат ли новите екотакси проблемите със замърсяването у нас?

/КРОСС/ В студиото на Тази Сутрин спориха Христо Христов, предс. на Асоциацията на вносителите на автомобили, и Антон Пейчев – експерт от "Управление на отпадъците и почвите" към МОСВ.

Министерството на околната среда и водите предлага нови по-високи екотакси за по-старите автомобили. Според Христо Христов, който е председател на Асоциацията на вносителите на автомобили, тези пари няма да влязат в хазната.

„От самото създаване на т.нар. продуктова такса, тя се събира само от частни фирми”, поясни Христов. По думите му министър Нено Димов лобира за интересите именно на тези фирми, които – макар и лицензирани – имат много по-големи приходи от таксите, отколкото показват изчисленията.

„Нека запознаят министър-председателя и министерски съвет колко взимат частните фирми и колко взима държавата. За миналата година частните фирми са събрали над 400 млн. за частните фирми, а държавата е събрала 3 млн. лв”, каза Христов.

Според Антон Пейчев, експерт от „Управление на отпадъците и почвите” към МОСВ”, по-високата продуктова такса трябва да обезпечи разходите по рециклиране на даден автомобил.

„Рециклирането е безплатно за този, който предава автомобила – за него не трябва да струва пари да предаде автомобила за рециклиране”, каза Пейчев.

„За съжаление продължава да стои едно недоразбиране какво представлява продуктовата такса. Постъпвайки един автомобил на територията на България – нов или втора употреба – той постъпва на пазара за първи път, той идва тук и тук ще се превърне в отпадък”, каза още той.

Според Христов тази екотакса трябва да се плаща от съответния производител, а не от отделните граждани.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.