• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Българите си дават сметка, че трябва да правят нещо, което винаги са правили и то се нарича оцеляване

Българите си дават сметка, че трябва да правят нещо, което винаги са правили и то се нарича оцеляване

/КРОСС/Наблюдаваме разрив между водещите групировки, от една страна КТБ, а от друга - Пеевски и ДПС. Може само да се досещаме, че става дума за огромни залози, предполагам, свързани основно с „Южен поток", което доведе до открита война.

Това казва в интервю за "Коментатор" доц. Иво Христов. Коментарът си той направи с уговоката, че българските реалности имат два пласта - един скандално видим, който медиите, ожълтяват допълнително, и един реален, който е достатъчно омерзителен, но даващ истинска представа за реалните субекти и сили, които движат българското нещастно битие, и ние като външни лица не можем да видим скритите механизми, които движат пародията, наречена „български политически живот", а можем само да се досещаме за едни или други действия.

"Добрите" олигарси, които режисираха протестите, се надяват, че това ще доведе до инсталиране на ГЕРБ във властта отново. За това работеха „спонтанните" протести на офисния планктон, водевилът с окупацията на университетите, буквално постоянният ураганен обстрел на кабинета от медии, телевизии, включително и национални, коментира още доц. Христов. В тази драма той обаче не вижда добрия герой. България се превърна в бойно поле между САЩ и Русия, казва той и посочва поводът, а именно „Южен поток". Но залогът е далеч по-голям, убеден е преподавателят по социология от Пловдивския университет. 

Всъщност няма съдържателно съществено значение кога ще са изборите. Българската политическа система е такава, че не е нито политическа, нито е система, нито пък е представителна. Наблюдаваме сблъсък между различни кланове, които са си залепили етикети ляво, дясно или център. Това става на фона на едно все по- оскотяващо, обедняващо и, простете за думата, оглупяващо общество, което отвреме- навреме все по-вяло и с криминални практики участва в възпроизводството на този европолитически кошмар, казва още до. Иво Христов. 

Отказът на Орешарски от „Южен поток" след посещението на тримата американски сенатори доц. Христов тълкува като опит да се задоволят и двете страни - и американските ментори, и руските такива.

Но нали знаете, че интересът на едните и на другите е взаимно изключваш се. А интересите на българската политическа класа са, че тя обслужва едновременно и двата геополитически центъра, които имат взаимно изключващите се интереси. А тогава става това, което става - опитите да играеш на противоречията на двете страни обикновено остават за твоя сметка, допълва той. 

Доц. Иво Христов откава да даде прогнози за бъдещо управление. Разбира се, че са възможни комбинации една от друга по-абсурдни, но не виждам те как ще допринесат за подобрението на българския политически, икономически и обществен статус. Освен че в битката между САЩ и Русия едната клиентела временно е взела надмощие над другата. Използвайки вътрешните фобии, разбира се, казва той и допълни: Волен Сидеров заложи в предизборната кампания твърдо на Евразия, но това му донесе едва 2% на вота. Означава ли, че у нас Евразия няма толкова много привърженици, колкото се очаква?"

По отношение на това дали българите са за и против Евразия, не е нужно да са учили политика, за да са наясно, че от тях нищо не зависи. Че България се е превърнала в сива зона между големите сили - САЩ, Русия и донякъде Турция и ЕС. Българите си дават сметка, че трябва да правят нещо, което винаги са правили и то се нарича оцеляване. Но то е, както казва Иво Андрич, за сметка на изсъхването на душата, на българската душа, коментира още доц. Христов и допълва: Разберете, няма реален политически залог в тази псевдополитическа оперета.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.