• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Празниците с Huawei P9 в синьо: усвояване на кулинарната фотография

Празниците с Huawei P9 в синьо: усвояване на кулинарната фотография

/КРОСС/ Празнично украсената и отрупана трапеза превръща Коледния празник в най-подходящия период на годината за усъвършенстване на уменията в кулинарната фотография. Huawei P9 в син цвят е най-точният партньор в това начинание.

Храната е една от най-популярните теми във фотографията. Това най-добре може да бъде видяно във фотографски сайтове в социалните мрежи и в блогове. Въпреки че в професионалния си вариант е труден и сложен жанр, любителите на снимки могат да постигнат чудесни резултати, ако се придържат само към няколко универсални принципа. И няма по-добро време от Коледа за това.

Осветлението
Доброто осветление е ключово за сполучливи кулинарни снимки. То не бива да е прекалено директно, затова е по-добре да се откажете от вградената светкавица и да я изключите. Най-добрият източник на светлина е дневната светлина, допълнително разсеяна от слой облаци или фино перде на прозореца. Поради краткостта на зимните дни, невинаги е възможно да се заснемат снимки до прозореца през деня. В такъв случай, можете да използвате изкуствено осветление и ако не е достатъчно силно - да използвате настолната лампа. За да разсеете светлината можете да използвате кухненска опаковъчна хартия - просто трябва да е бяла и достатъчно дебела. Независимо от типа осветление, трябва да настроите белия баланс с точност. Huawei P9 в синьо ви позволява да изберете една от предварително подбраните настройки, или пък ръчно да изберете цвета на температурата. Бялата покривка може да послужи за база за сравнение тук. Ако няма син или жълт оттенък, може да сте сигурни че цветът на храната ще съвпада с реалността. Белият цвят на покривката също така може да окаже влияние на настройките на светлината. Ако има прекалено много от него в кадъра, снимката навярно е недостатъчно експонирана. За щастие, поправката на експозицията в Huawei P9 в синьо не изисква задълбочено ровене в менюто - всичко което трябва да направите е да докоснете иконата със слънце в дясно от фокус точката.

Фон и композиция
Всички ние сме свикнали да виждаме храната както обикновено я виждаме - например докато сме на масата. Такава перспектива във фотографията обаче може да бъде прекалено скучна. Най-добре е да изненадате публиката чрез поглед от друг ъгъл. Може би ще бъде най-интересно ако заснемете чинията вертикално отгоре, или може би е по-добре да покажете очертанието на ястието от перспективата на плота на масата? Също добра идея е да се възползвате от Коледните украшения и да поставите някои от тях в кадър.
Кулинарната фотография, противоположно на много други типове, разрешава пълен контрол на фотографа над всичките елементи в кадър и тяхната композиция. Поради тази причина тук няма място за странности и неконтролируем хаос. Най-полезният инструмент, който подпомага в контролирането на кадъра, е триножникът - всичко от което се нуждаете е малък, универсален триножник с пластични крака, които позволяват на смартфона да се закрепи до всякакъв предмет или да се постави на масата. Поради това, след предварителния подбор на перспектива и кадър, фотографът може изцяло да се фокусира върху това как най-добре да подреди елементите, влизащи в кадър.
Триножникът е добро решение също така на проблеми с недостатъчно осветяване. Тъй като храната стои неподвижна на мястото си, нищо не ни спира да увеличим скоростта на затвора до нива, при които ръчно заснета фотография би означавала замъглена снимка.

Трикове
Както при всеки жанр, в кулинарната фотография е добре също да се знаят и използват няколко трика:
- Huawei P9 в синьо в режим Pro позволява ръчно контролиране на фокуса. В случай че снимките се правят от близка дистанция, когато дълбочината на рязкост не е много голяма, тази опция - ако използвате триножник - може да е най-практичният и точен режим.
- Прясно сервираната храна изглежда най-добре на снимки. Ястието, което е било на чинията в продължението на половин час, рядко би изглеждало толкова добре, колкото това което е сервирано току що. Свежи продукти като маруля или плодове могат да бъдат напръскани с малко вода.
- Малките несъвършенства привличат вниманието. Сосът е разлян погрешно? Тортата е разронила трохи при нарязването? Добра идея е да се постави такова несъвършенство на преден кадър.

Тази година, Huawei ни напомня, че по време на празничните събирания със семействата, ние оставяме електронните си приспособления настрана. Това ще направи нашата Коледа много по-красива, сантиментална и запомняща се, и това е много по-важно от това да добавим няколко нови снимки към колекцията си. Нека не позволяваме на устройствата да изместят идеята за Коледа. #BePresent

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.