• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Huawei купи руска технология за лицево разпознаване

Huawei купи руска технология за лицево разпознаване

/КРОСС/ Китайският производител Huawei придоби правата върху технология на руската компания „Вокорд", разработваща системи за разпознаване на лица, пише „Ведомости".

Според информацията на един от източниците на изданието, сумата по сделката е между 40 и 50 млн.долара. От Huawei са потвърдили, че вече притежават компанията „Игл софтлаб", която „Ведомости" свързва с „Вокорд" чрез учредителите и миноритарните акционери. В „Игл софтлаб" ще се преместят повечето от служителите на разработчика на системите за видеонаблюдение, твърдят източниците.

Един от запитаните експерти подчертава, че в Китай сега е налице бум на системите за лицево разпознаване, а в Русия подобен стартъп може да бъде закупен с десетки пъти по-евтино, отколкото в САЩ. Според него сделката с Huawei ще закрие западния пазар за „Вокорд". Китайската компания притежава собствен алгоритъм за лицево разпознаване, но тя би могла да се заинтересува от разработваните от руска фирма HD-камери с „умни" функции.

Компанията „Вокорд" разработва камери и програмна сигурност за разпознаване на лица, видеонаблюдения и регистриране на нарушения на правилника за движение по пътищата. Според данните на Роспатент, тя притежава 17 патента на изобретения и програми, но през април компанията е подала заявление за отказ от правата си върху тях.

В средата на май т.г. САЩ вкара Huawei в черен списък, след което от партньорство с нея се отказаха Google и производителите на чипове Intel, Qualcomm, Broadcom, Xilinx. Ограниченията означават, че ако американските компании искат да търгуват с китайския производител, ще трябва първо да получат специално разрешение. По-късно американското министерство на търговията издаде на Huawei временен 90-дневен лиценз за частично възобновяване на работата в страната. В края на май медии разкриха, че китайската корпорация е поискала съдът да признае за нарушение на Конституцията закона, по който тя е включена в черния списък.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.