• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Любител от нашия регион спечели наградата „Гран При“ в Глобалното издание на конкурса „Huawei Next Image Awards”

Любител от нашия регион спечели наградата „Гран При“ в Глобалното издание на конкурса „Huawei Next Image Awards”

/КРОСС/ Снимката-победител е направена съвсем спонтанно

Двойният победител в глобалното издание на конкурса за мобилна фотография „Next Image Awards”, организиран от Huawei, е от региона Централна и Източна Европа! Наградата „Гран При“, както и първото място в категорията „Good Night” отидоха при талантлив любител от Полша.

Престижните награди станаха притежание на полският любител-фотограф Михал Вешолек, чиято снимка „Уловена в лъч светлина“ е, според собствените му думи, неговата най-късметлийска досега. Снимката заслужено получи много високи оценки от журито и триумфира с 1-вото място в категорията „Good Night”. А каква е историята зад нея?

 О, лека нощ! О, лека нощ! Тъй сладка е моята печал, че чувствам, мога, ненасъбрала за раздяла мощ, до утре да ти казвам „Лека нощ“ -  Уилям Шекспир.

''Това е спираща дъха снимка, притежаваща едновременно чар и мистерия. Не можех да спра да я гледам. Изумително творение!’ – Алек Сот, преофесионален фотограф и член на журито на Next Image.

Композицията на тази снимка предизвиква реализмът във фотографията. Забалежително е, Лиу Хюн Шин, професионален фотограф, носител на награда „Пулицър“

Би могло да се каже, че този цитат от „Ромео и Жулиета“ напълно пасва на историята на снимката. Тя е заснета в края на февруари в полския град Гданск. Михал Вешолек раказва: Беше снеговит зимен ден. С любимата ми, Каролина, излязохме на вечерна разходка. За наше щастие Шекспировият театър в Гданск организираше открита изложба. Комлексът беше обграден от скулптури и артистични илюстрации. В един момент забелязах, че Каролина стои в осветен кръг, наслаждавайки се на някои от тях, и направих снимката“.

                        

Важното е да уловиш правилния момент

Глобалният конкурс Next Image е посветен на едно специално направление във фотографията - мобилната. Тя е създадена с цел да удовлетвори нуждите на потребителите в 21. век. В днешно време почти всеки има смартфон с камера и това прави мобилната фотография много популярна.

Мобилната фотография е чудесна, защото те провокира да излезеш от къщи и да търсиш красота на най-неочаквани места“, казва още Вешолек.

Съвременните смартфони притежават камери, които могат да съперничат на традиционната фотографска техника. „Гледайки снимките-победители, ще се съгласите, че тяхното качество по нищо не се различава от професионалните фотографии“казва Вешолек. „Лично аз снимам с Huawei Mate 10, Mate 10 Pro и Nova и съм много доволен“.

Решението на журито

                        

Членовете на журито са силно впечатлени от многообразието и креативността на всички участници, но най-силен ефект върху тях е оказала снимката,  спечелила наградата „Гран При“ – „Уловена в лъч светлина“.

 ''Ли Чангжу, вицепрезидент на отдел „Мобилни устройства“ в Huawei България, сподели Падащите снежинки отразяват светлината по начин, придаващ допълнителна дълбочина на снимката. Те сякаш олицетворяват мистерията и празнотата на мрака.”

Карин Рен-Кауфман, творчески директор и международен представител на Leica Galleries, заяви Тази снимка е като приказка. Дори след като я погледнеш няколко пъти, продължаваш да имаш чувството, че крие някаква тайна.”

За снимката-победител Марк Любел, изпълнителен директор на Международния център за фотография, сподели Снимката е великолепна и мистериозна. Падащата светлина разделя снимката на две, а в светлината на прожектора виждаме човек, който се отдалечава. Искаме да научим повече, дори след като сме я гледали два или три пъти. Привлича ни. Задава въпроси и едновременно с това дава много отговори.

Победителят взима всичко

Носителят на наградата „Гран При“ ще получи чек за 20 000 долара, смартфон Huawei P20 Pro, лаптоп HUAWEI MateBook X Pro и снимката му ще бъде показвана в най-големите градове по целия свят. Победителите в различните категории ще получат смартфон Huawei P20 Pro и лаптоп HUAWEI MateBook X Pro, а 50-те подгласници ще получат смартфон Huawei P20 Pro.

‘WES’ обича фотографията

                        

Михал Вишолек, познат още като WES, живее в полския град Сопот. Завършва „Политически науки“ в университета в Гданск. От 3 години работи в неправителствена организация за непрофесионални фотографи в Гданск, Сопот и Гдиня. Бил е награждаван в няколко конкурса: wRamachSopotu – мобилна категория за “Most distinctive photography”, фестивалът в Сопот за 2018 "W ramach Sopotu", Next Image Awards 2017 “Distinctive photography” в категория @ALL, “APligts2017 by Artystyczna Podróż”, където достига до финала и печели самостоятелна изложба във Варшава и Гданск.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.