• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

САЩ натискат Лондон да забрани използването на оборудване на "Хуавей" за 5G мрежите в страната

САЩ натискат Лондон да забрани използването на оборудване на "Хуавей" за 5G мрежите в страната

/КРОСС/ Делегация от американски служители ще пристигне във Великобритания в понеделник, за да се опита да убеди Лондон да не използва оборудване на "Хуавей" (Huawei) при изграждане на телекомуникационните мрежи от пето поколение (5G), предаде Ройтерс, цитирайки свои източници запознати с въпроса.

Според агенция Ройтерс делегацията от САЩ ще включва заместник-съветника по националната сигурност Мат Потингер.

Очаква се по-късно този месец Великобритания да вземе окончателно решение дали да позволи използването на оборудване на китайския гигант Huawei Technologies в бъдещи 5G мрежи в страната. През уикенда британският министър по въпросите на сигурността Брандън Люис посочи пред Би Би Си, че решението ще бъде взето "сравнително скоро".

Британските министри ще трябва да преценят от една страна твърденията на Съединените щати, че оборудването на "Хуавей" може да бъде използвано за китайски държавен шпионаж на отношенията на Лондон с Пекин, и от друга страна предупрежденията на телекомуникационната индустрия, че евентуалната забрана ще струва милиарди долари.

Съветникът за национална сигурност на САЩ Робърт О’Брайън наскоро предупреди Великобритания, че китайската компания може да "открадне" британски "държавни тайни". Според предишни съобщенията Обединеното кралство първоначално е планирало да включи "Хуавей" в изграждането на 5G мрежата в страната, но след това е отложило решението, като се очаква да вземе окончателно решение по въпроса преди края на месеца.

Най-големият производител на мобилно мрежово оборудване в света - Huawei отрече многократно, че неговото оборудване може да се използва за шпиониране. Говорител на компанията заяви преди време, че британските законодатели са потвърдили, че оборудването на Huawei няма да бъде използвано в мрежи, използвани за споделяне на разузнавателна информация.

Американски сенатор пък представи законопроект, който ще попречи на САЩ да споделят разузнавателни данни със страни, които позволяват на Huawei Technologies да управлява техните 5G мрежови технологии.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви пред в-к Sunday Times, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите съветници са заплашили, че ще прекратят част от обмяната на разузнавани данни с Обединеното кралство, ако Съветът за национална сигурност на Великобритания даде зелена светлина на "Хуавей".

"Не е тайна. Те са последователни. Тези неща ще бъдат взети под внимание, когато правителството колективно вземе решение за това", отбеляза Бен Уолъс.

Междувременно говорител на Даунинг Стрийт потвърди в понеделник, че британски правителствени служители ще се срещнат със свои колеги от Съединените щати, за да обсъдят въпроса около включването на китайския технологичен гигант Huawei при изграждането на британската 5G инфраструктура.

"Ние имаме строг контрол върху това как оборудването на Huawei се разполага в момента във Великобритания. Правителството прави цялостен преглед", отбеляза говорителят. "Днес ще има среща, която включва правителствени представители в националната сигурност и телекомуникациите от САЩ и Великобритания", добави той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.