• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Решението на Хърсев и "Окончателното решение" на Адолф Хитлер

Решението на Хърсев и "Окончателното решение" на Адолф Хитлер

/КРОСС/Даването на добавки към пенсиите покрай празниците е евтин популизъм, смята финансистът Емил Хърсев. Според него безспорно трябва да се увеличат пенсиите на хората, но това не е начинът, а като цяло пенсиите биха могли да бъдат увеличени тройно.

Според Хърсев решението на проблема е във вдигането на възрастта за пенсиониране до 70 г.

„Така половината от нас ще си отидат от този свят без да са получили пари, но тези, които ще доживеят годините, ще получат това, което им се полага, за да живеят нормално. Така системата ще се балансира", обясни той в интервю за "Преса".

Думите му разгневиха социолога Чавдар Найденов. Той оприличи решението на Хърсев на "Окончателното решение" на Адолф Хитлер.

Във Фейсбук Чавдар Найденов коментира:

Хърсев: "решението е във вдигането на възрастта за пенсиониране до 70 години. „Така половината от нас ще си отидат от този свят без да са получили пари, но тези, които ще доживеят годините, ще получат това, което им се полага, за да живеят нормално. Така системата ще се балансира".
Ако се наречеш неолиберал, можеш преспокойно да пропагандираш в българските медии "Окончателното решение" на Адолф Хитлер. Като начало е по-дипломатично да говориш за "балансиране на системата".

По какво тази идея и глупостите на Горанов се различават от някои идеи на нацистите за излишните хора - попита и Силвия Томова в личния си ФБ профил. Бедните и болните нямат право на живот. Не трябва да се вясват пред погледите ни даже, защото загрозяват светлото ни, умно и красиво, настояще. На по-добрите, успешните, превъзходните същества, коментира тя. 

В интервюто си Емил Хърсев коментира и състоянието на пенсионните фондове у нас.

Според него "работата им не е много читава". Всички сравнения, които излязоха, показват, че издръжката им у нас е значително по-висока от средната за Европа. Едната причина е, че те са много по-малки от другите, а в същия момент разходите за поддръжка са едни и същи", смята той. „Другата е, че законодателството им позволява висока норма на печалба. Сега се чуват някакви мисли в тази насока - как да се свие тази възможност. За да заработи обаче цялата система, има много пробойни, които трябва да се запълнят. Пенсионните фондове не са виновни. В тяхната дейност се наблюдава лакомия, но тя е законна", допълни финансистът.

Междувременно изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев обясни пред БНР, че парите за втора пенсия в пенсионните фондове намаляват правопропорционално на срива на борсата. 

Колкото са по-ниски акциите на цените на Българската фондова борса, толкова са по-малки инвестициите на пенсионните фондове, а фондовете именно инвестират парите, които получават осигурените лица, респективно пенсиите при равни други условия биха били след време по-ниски. При всички положения спадът на борсата обаче е право пропорционален на намалението на стойността на пенсионните партиди в пенсионните фондове, каза Такев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

От казаното от Хърсев, вярното е, че има много пробойни в пенсионната система и пенсиите могат да се увеличат тройно. Да, когато се запушат пробойните. Увеличаването на възрастта не е сред тях. Наистина Коледа и Великден са цинични добавки. Трябва да се спре вдигането на тавана, докато пенсиите на 1 млн не стане поне на прага на бедност. Нали първият стълб е солидарен?! И много други възможности-законодателни и незаконодателни.

11.03.2015 11:19:19

Анонимен

достатъчно е откраднал

10.03.2015 16:12:54

Анонимен

тоя гъз не разчита на пенсия ,затова дава такива идеи

10.03.2015 16:12:24

Анонимен

Боклук. Без коментар.

10.03.2015 13:39:49

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.