• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

България трябва да разбере, че Плевнелиев е вреден за страната

България трябва да разбере, че Плевнелиев е вреден за страната

/КРОСС/ Европа е заложник на Ердоган. Сега ще дадем на Турция 3-4 милиарда евро, без договор, който да я задължава да не пуска мигрантите към нас, казва в интервю за Епицентър.бг разузнавачът Горан Симеонов

 

- Изтрезня ли Европа след случилото се в Париж миналата седмица, г-н Симеонов?
- По-важен е ефектът, до който доведоха атентатите във френската столица. Те се явиха нещо като катализатор на процеса за решаване на сирийската криза. За съжаление, европейските политици са свикнали да вървят и работят след събитията. Действията на Франция и на президента Франсоа Оланд след това - говоря за ответната бомбардировка в Сирия, са поредното нарушение на международното право.

- Намирате тези бомбардировки за грешка?
- Бомбардирането на Рака, столицата на т.нар. ислямска държава,   е панически жест. Това не е елемент от стратегия, която НАТО и Западът трябва да имат по проблема Сирия.

- Сигурно повече от хората са приветствали тази ответна реакция. Но какво трябваше да се направи според вас?
- Международните разпоредби са категорични - или трябва да бъдеш поканен от легитимното правителство на държавата, както Русия бе поканена от Башар Асад, или трябва да инициираш Съвета на сигурност на ООН и да направиш това с мандат там. Тези изисквания бяха пренебрегнати и това показва липсата на готовност и на адекватна стратегия във френското правителство. А Франция е една от основните държави в ЕС.

- Войната, която се води, е между ИДИЛ и цивизования европейски свят. ИДИЛ не е ли изключително облагодетелствана в тази битка?
- Това е абсолютно вярно, защото с бежанския поток те имат най-добрия канал за извеждане и внедряване на агентура в съответната държава. Независимо, че са белгийци и французи, оказа се, че основното ядро е минало на инструктаж през Сирия. И може само да гадаем, но като професионалист съм категорично убеден, че десетки хора са минали тази подготовка и се намират в различни части на Европа. Пепел ми на устата, но неминуемо ще последва нов атентат. Всички са застрашени, но обикновено за такива атентати се избира държава с либерален режим и свобода на движение. И се търси политически ефект, създаване на паника.

- Бившият зам.-шеф на Еврокомисията Франко Фратини призна в лекция пред Атлантическия клуб, че САЩ и Русия е трябвало много по-рано да седнат на една маса и без общите им усилия заедно с тези на ЕС няма как да се противодейства на терора. Но за това анализатори и експерти, обикновените хора говорят още от началото на сирийската криза. Защо политиците не чуват това?
- На срещата на Г-20 в Анталия самият език на тялото на държавния секретар Джон Кери показа абсолютна незаинтересованост от проблема. При Путин беше обратното - докато разговаряше с Обама той излъчваше такава напрегнатост... А Кери си беше над тези неща. Това показва, че американските интереси не са за приключване на ИДИЛ и на конфликта в Сирия. Цялата нова военна стратегия на САЩ е подчинена на Американския военно-промишлен комплекс - тя е да разбие всичко, да започнат битки, за да си реализира оръжието. 

- Знаете ли, в такъв момент обикновените хора си задават само един простичък въпрос, който може би изглежда лаически -   политиците, от които зависи бъдещето на света, не мислят ли за народите си, за стотиците невинни жертви, които са резултат на подобна политика?
- За съжаление това питат обикновените хора, политиците се занимават с „по-големи и важни" неща. Последното оправдание на бившия британски премиер Тони Блеър за войната в Ирак беше абсолютно показателно. От една страна той признава, че не са имали никакви доказателства за наличие на ядрено оръжие, а от друга страна, че това е трябвало да стане. Пак ще кажа - елементите на случващото се в Близкия изток, е създаването на огнища на конфликт, от които независимо кой побеждава, американският военен комплекс печели.

Да видим сега ниската цена на петрола - ами тя се държи благодарение на Саудитска арабия и Катар. Това са двете държави, в които и САЩ, и Франция, и Великобритания изнасят огромна част от своето въоръжение. Те ги въоръжават, а онези от своя страна въоръжават ИДИЛ. Въпросът ви дали те не мислят за своите народи е резонен - политиците мислят за себе си като умни, красиви, способни, които богатеят за сметка на това, което се случва в света.

- Путин каза тези дни, че ИДИЛ се въоръжава от 40 страни. Прав ли е?
- Разбира се, че е вярно, а кой купува петрола? Ние обаче не сме сред тези 40. Нас никой не би ни допуснал. Произведеното у нас отива в Америка, а от там естествено, че се изпраща за ИДИЛ. Да не би американската армия да се въоръжава с калашници? Цялата схема е направена в ущърб на човечеството. 

- В Трета световна война ли сме вече, случилото се бе определено като война?
- Не зная дали още сме във война, но Близкият изток със сигурност е в трета световна. Разбунен е от САЩ и Франция и всичко е направено с тази цел - създаване на постоянни огнища на напрежение и война. 

- Франко Фратини каза още нещо интересно - че трябва да слушаме какво ни казва Анкара. Защо?
- Анкара е пряк участник в конфликта. Тя води две войни в Сирия - едната срещу кюрдите, другата в  подкрепа на ИДИЛ. А с приемането на тези 2,5 милиона бежанци, тя постави в шахова позиция Европа. Турция е в готовност винаги да ги пусне и в това не бива да има никакво съмнение. Тя не ги е приела нито от добра воля, нито от човечност.

- По този начин Европа не е ли заложник на Ердоган?
- Европа е изцяло негов заложник - ето сега ще дадем на Турция три-четири милиарда евро. И тези пари ще са дадат без да бъде подписан някакъв договор, който да задължава Турция да не разрешава излизане на мигрантите към нас. Ами те могат винаги да ги пуснат, дори на час по лъжичка, както се казва. В България си мислим, че сме спасени. Ами 28 000 вече са минали през България. Онзи ден само по време на една операция бяха заловени 300 души! Абсолютни мантри са приказките, че ние сме остров на спасението и че сме в състояние да пазим границите си. Пълна глупост! Безотговорни изказвания на политици, но лошото е, че го говорят професионалните ръководства на министерствата на отбраната и на вътрешните работи. 

- Казахте, че очаквате още атентати... Не тръгна ли тази вълна на терор след началото на прословутата Арабска пролет?
- Това е истината. Спомням си навремето казах, че ще стане зима, а сега се коригирам - арабската пролет стана едно безкрайно горещо лято. Там нещата няма да могат да се оправят с години. Просто защото поводът бе свалянето на диктаторите, на тоталитарните им режими. Но истинската причина бе създаването на този хаос, който осигурава безкрайна територия и непрекъснато поглъщане на огромно количество оръжие. Главното обаче е, че на мястото на еднополюсния модел идва теорията на американците - това е теорията за хаоса. В която най-силният участник е САЩ - в това не бива да има никакво съмнение, че те са най-силната държава. Колкото е по-голям хаоса, колкото участниците са по-дребни, толкова повече е гарантирана политиката им и е по-лесна за манипулиране. 

- Ще се окаже ли  прав мъртвият Кадафи, който преди да бъде убит, е казал, че ако бъде ликвидиран светският режим в Либия, никой няма да може да спре тълпата на хората, идващи към Европа, защото Либия е стената пред тях?
- Четох някъде, че в един наръчник на ИДИЛ се посочва, че Либия е вратата на исляма за Европа. Бежанците от Сирия са максимум една трета. Европа мълчи че бившите колонии от Централна Африка и Магреба (страните от Северна Африка - Мароко, Алжир, Тунис, Либия, бел. авт.) пълнят Европа. 

- Голям проблем е това, че Европа все още не може да спре трафикантите на хора, т.нар. каналджии. А от това се изкарват много пари, които отиват и в ръцете на много предприемачи, които търсят евтина работна ръка.
- С официалната покана на Меркел към т.нар. бежанци беше пуснат духа от бутилката. Тя ги покани заради официалното заявление на германската бизнескамара, че са им необходими 400 000 души работна ръка, за да тръгнела икономиката. Те каквото могат, взимат от Източна Европа, но не стигат. Гледах онази вечер репортаж от Париж и ми стана тъжно показаха четири човека, които теглят рикши в Париж - българи. Ето това сме ние. И логично си задавам въпроса защо тук всичко бе унищожено, защо ние нямаме индустрия. Ами отговорът идва от само себе си - за да работим на богатите едва ли не като роби. Съобщено бе, че бизнесът ни е вкарал един милиард в банките. Ами вкарал го е, защото не може да го организира в производство. 

- Дълги години сте работили в разузнаването, макар и в едни други години. Правите ли някаква връзка с тогава и сега, какво се е променило?
- Бил съм в Турция и мога да кажа какво не се е променило. Първо, това е имперската политика на Турция. Второ, кюрдският проблем на тази страна и трето - отношениата на Турция с Европа. Единствената промяна е в отношенията Турция - САЩ. И това е във връзка с позицията на Турция за Ирак, свързана пряко с кюрдското население там, което е в автономна област. Между другото и в Сирия кюрдите си правят автономни райони, окръзи. 

Въпросът в Сирия не може да се разреши с магическа пръчка, независимо, че Русия и Европа ще се обединят в даден момент, САЩ също, но повече логистично. Най-вероятно ще се приключи с военното ръководство на ИДИЛ. Защото там вече има територия с население и то не може да бъде унищожено. А когато приключи въпросът, ще започне големият спор, който е икономически и финансов, т.е. става дума за потоците петрол и газ. Всичко идва до това. Русия не случайно стъпи решително там с военната база в Латакия и Тартус (в Сирия). Защото на брега там има огромно петролно находище, което е между Кипър, Израел, Ливан и Сирия. Русия е там. Неслучайно израелският премиер Бенямин Нетаняху мина през Русия  и проведе среща с Путин. Двамата се договориха да избегнат случайна военна конфронтация между двете сили в региона. Така че, руснаците консултираха всичко преди да ударят в Сирия. 

- Простете за още един въпрос на лаик - в тази ситуация може ли да има победители и победени? 
- Победител и победен в класическия пример може да има само когато единият е от едната страна на барикадата, а другият от другата. Войната в Сирия е многопластова и преплитането на интересите са огромни. Там не е барикада. Трябва да се развърже един създаден възел, който стана благодарение на намесата на САЩ и Великобритания в Сирия.

- Вие сте доста запознат със случващото се в региона още от времето на Студената война, боравите с изключително много информация, която обикновените хора нямат. Кажете, защо режимът на Башар Асад днес бе обявен за диктаторски и колко голям сатрап и масов убиец е този очен лекар, завършил във Великобритания - нали такъв е той по професия?
- Баща му беше сатрап, не той. Истинският проблем днес е, че през всички други арабски държави мина „пролетта", а в Сирия - не. Режимът се съпротивляваше и не позволи там да се случи такава „революционна пролет". Имаше един американски филм, доколкото си спомням се казваше „Тъмната страна" - в него категорично и ясно се подсказваше, че фирмата на Дик Чейни (бивш вицепрезидент) и Доналд Ръмсфелд (бивш военен министър) и има огромни интереси там. Двамата бяха от  обкръжението на президента Буш-младши и те не позволиха привличането на иракското офицерство в разрешаването на конфликта в страната им. Иракските офицери са си предлагали услугите, имало е контакти с тях, за да може да се получи прехода от диктатура към нормална държава след махането на Саддам Хюсеин. Но им е отказано. Това показва, че тези хора действат съобразно личните си и корпоративни интереси. А не в интерес на едната или другата държава, даже не в интерес на своята.

- Казват, че ИДИЛ се е обърнал срещу създателите си, вярно ли е?
- Има такъв елемент, както и Ал Кайда го направи. Ще ви кажа нещо, което може да приемете неоднозначно. Ще ви върна към 11 септември 2001 година. Не е задължително да взривиш американските кули пряко. Но можеш, наблюдавайки една екстремистка групировка внедрявайки вътре човек - само един, да пропуснеш с професионална грешка те да си проведат операцията. Чувам подобни коментари макар и откъслечни и за атентатите във Франция. Няма доказателства и не смея да твърдя това, но според мен, човек, свързан със специалните служби и участващ в това нещо, веднага би заострил вниманието ми. За случилото се преди 15 години в САЩ обаче съм категоричен, че там е отгледана една групировка, пренебрегнати са сигнали... Нещата обаче са много, много сложни и изискват задълбочен и неперсонален анализ. 

- А България - къде сме ние в целия този хаос, кое е опасното, адекватни ли са политическите послания?
- Позицията „чакаме да се разберат началниците" не е достатъчна. Тя може да е благоразумна при условие, че имаш свестни началници. Те обаче не са такива. И най-страшното за нас е друго. С изявленията на българския президент, ние вече окончателно си зачеркваме руската писта. Комунистите - има и такива още, казват, че руснаците не се отнасят правилно с нас. Е, как да го правят, като дори Меркел не си позволява да каже това, което Плевнелиев изговяря непрекъснато. Този човек е вреден за България. БСП директно трябва да поиска импийчмънт, без значение какъв ще е резултатът. Цялото общество трябва да разбере, че този човек наистина вреди на страната.

- Как смятате - г-н Плевнелиев така мисли или получава  нареждания да говори по този начин?
- Естествено, че е второто. Аз бих се изразил - получава препоръки. Ами последно спомнете си срещата на НАТО в Букурещ, където основна тема е Сирия и Русия. Приказките му срещу Русия бяха точно след нея. Което очевидно е резултат на препоръки за това му изказване. Този човек няма никакъв елементарен досег с реалността.

- България в цялата тази криза май няма полезен ход. 
- Тя няма никакъв ход. Ние разчитаме на благоразположението на Турция, на Америка. Атанас Атанасов предложи преди дни за две седмици да изтрием от лицето на земята ИДИЛ. Пак ще кажа: заличаването на ИДИЛ няма да разреши икономическите противоречия и интереси в района. Защо ще ходят руски офицери и войници да умират там, след като единствената икономическа и практическа цел на руснаците е да унищожат чеченците в ИДИЛ. А те са от няколкостотин до няколко хиляди души. 

Американците затова скачат - че руснаците удряли части от опозицията в Сирия, а не ИДИЛ. Чеченците са самостоятелни батальони. В Сирия всички са срещу Басар Асад с изключение на армията. Но те са и срещу кюрдите, кюрдите са срещу турците, турците са срещу Асад. Единствената сухопътна сила е 150-хилядната армия на Асад.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Джолийн

Реформаторите: По-добре Русия никога да не се беше месила в Българската история http://www.podoko.eu/archives/6331

27.11.2015 22:08:08

Анонимен

бившите колонии от Централна Африка и Магреба (страните от Северна Африка - Мароко, Алжир, Тунис, Либия, бел. авт.) пълнят Европа. Ами да си ги вземат удома тогава и да се погрижат за правата им като либерални, демократични общества, не само да се възползват от евтината им работна ръка, както са правили в миналото и сега!

25.11.2015 11:56:35

Анонимен

И в този сайт ли нахлуха безмозъчните соросоидни тролове. Тези нямат и два неврона в главата си, но с апломб определят кои са националните интереси на България. Тъпанари, посочете поне една американска инвестиция в България, която да не ни ограбва по най-бруталния начин. Аман от тъпи платени кретени.

20.11.2015 22:26:37

Анонимен

Трябва да се преразгледа статуса и дейността на ТАКИВА ИЗМИСЛЕНИ и НАБЕДЕНИ "РАЗУЗНАВАЧИ", ЯЛИ и СРАЛИ по ЧУЖБИНА за СМЕТКА на БЪЛГАРИТЕ и НИКАКВА РАБОТА не ВЪРШИЛИ ! ДНЕС ТАЯ ИЗМЕТ ПОЛУЧАВА КОСМИЧЕСКИ ПЕНСИИ и СЕ НАДПРЕВАРВА да СЕ ГЪЗИ на РУСИЯ! А, ДАЛИ ОЩЕ НЕ ШПИОНСТВАТ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ? ТРЯБВА ДА ГИ РАЗРОВИМ !

20.11.2015 16:44:26

Плювню

Искаш да кажеш за новите българо-американски интереси. Ама нашите са в поза партер и сме от страната на булката. Ако си българин де... !?

20.11.2015 16:36:49

Анонимен

вреден е ама за ченгетата- путлерови подлоги А за Българските интереси е много полезен!

20.11.2015 15:27:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.