• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Лавров и Чавушоглу: Двустранните договорености за Идлиб трябва да бъдат спазвани

Лавров и Чавушоглу: Двустранните договорености за Идлиб трябва да бъдат спазвани

/КРОСС/ Министрите на външните работи на Русия и на Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, са обсъдили ескалацията на конфликта в Северозападна Сирия и са се съгласили, че двустранните договорености за областта Идлиб трябва да бъдат спазвани. За това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на руски медии.

По-рано Анкара обяви, че 5-има турски войници и 1 цивилен са загинали при обстрел на сирийската армия край град Саракеб и че в отговор Турция е нанесла серия въздушни удари.

Турският президент Реджеп Ердоган призова руската страна да спазва договореностите от Сочи и Астана. Той поясни, че ситуацията в Идлиб е станала "неуправляема" - вследствие от офанзивата на сирийския режим срещу местните бунтовници близо 1 милион бежанци се стичат към турските граници. Ердоган каза това при визитата си в Киев, където обяви пълна подкрепа за териториалната цялост на Украйна и заклейми като незаконно анексирането на полуостров Крим от Русия.

Руското министерство на отбраната опроверга информацията за турски въздушни удари срещу сирийските правителствени сили в провинция Идлиб. Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази безпокойството на Москва от продължаващите действия на терористичните групировки в провинцията. 

В съобщение на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия се посочва, че навлизайки тази нощ в зоната за деескалация в провинция Идлиб, турските военни попаднали под обстрела на сирийските правителствени сили. Няколко души били ранени, нямало информация за загинали. Турски военни самолети не са нарушавали границата на Сирия и не са нанасяли удари по позиции на сирийската армия, твърдят още от центъра. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира темата:

„Първо, руските и турските военни са в постоянен контакт. Второ, засега не е имало разговор на най-високо равнище, но няма никакво съмнение, че той може да бъде съгласуван много бързо, ако президентите сметнат за необходимо. Трето, министерството на отбраната на Руската федерация вече даде необходимите разяснение във връзка със ситуацията в Идлиб. Четвърто, продължаваме да сме обезпокоени от продължаващите действия на терористичните групировки в този сирийски регион“.

Песков изрази и несъгласието си с думите на турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че Анкара не признава Крим за част от Русия и продължава внимателно да следи положението на кримските татари.

Говорителят на Кремъл нарече опасенията за съдбата на кримските татари безпочвени.

Той припомни на турския лидер, че има лична покана от президента Владимир Путин да посети Крим.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.