• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ердоган се захвана и с "расистите" от Израел

Ердоган се захвана и с "расистите" от Израел

/КРОСС/ Реджеп Ердоган продължава с нападките по всички фронтове. След като в продължение на месеци обвиняваше европейските страни във фашизъм и нацизъм, сега държавният глава на Турция захапа Израел.
Той сравни израелската политика към палестинците с расистките мерки по време на сегрегацията в ЮАР, предава ДПА.

Той също призова САЩ да не преместват посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Подобен ход е "изключително погрешен" и подобни разговори трябва да бъдат прекратени, подчерта той по време на събитие в Истанбул с фокус Йерусалим.

Американският лидер Доналд Тръмп обеща посолството на САЩ да бъде преместено в Йерусалим. Миналата седмица президентът на САЩ се срещна с палестинския лидер Махмуд Абас.

"Като мюсюлмани ние трябва да посещаваме Йерусалим и джамията "Ал Акса" много често", призова Ердоган присъстващите на срещата, допълвайки, че правителството му работи в защита статуквото на свещения град.
Евреите разглеждат района, където е разположена джамията като мястото на Втория храм, който е унищожен от римляните през I век след хр.

Израел отговори на словесната атака на Ердоган.

"Този, който системно нарушава човешките права в страната си, не трябва да поучава единствената демокрация в региона", заяви източник от външното министерство на Израел пред новинарския сайт Ynet.
Представителят добави, че Израел напълно защитава правата на хората от всички религии, за да могат свободно да изповядват вярата си.

"Каква е разликата между настоящите действия на израелската администрация и расистката и дискриминационна политика, която беше практикувана срещу чернокожите в Америка в миналото и доскоро в Южна Африка", бяха думите на Ердоган.

Той разкритикува еврейската държава и за законопроект, който предвижда ограничаване на езана - призив към молитва.

Израел и Турция възстановиха дипломатическите отношения миналата година след 6-годишна криза, възникнала след атаката на израелски командоси на кораб с хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Десет турски граждани загинаха при атаката.

Турският лидер сравнява израелските действия в Ивицата Газа с тези на Адолф Хитлер.

Според него около 26 000 турци са посетили Йерусалим миналата година - най-високият брой сред мюсюлманските страни. Но той смята, че "стотици хиляди" мюсюлмани трябва да посещават свещения град.
По думите му през 2015 г. градът е посетен от 600 хил. американци, 400 хил. руснаци и 300 хил. французи.

„Има само едно решение: установяване на напълно суверенна и независима палестинска държава с Източен Йерусалим като нейна столица по границите от 1967 г.", заяви той, цитиран от news.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.