• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

2 убити и над 200 ранени при палестинските протести

2 убити и над 200 ранени при палестинските протести

/КРОСС/ Двама палестински демонстранти загинаха при сблъсъци с израелската армия от другата страна на границата с Ивицата Газа, предаде по-рано „Франс прес", като се позова на Министерството на здравеопазването в контролираната от ислямисткото движение „Хамас" палестинска територия.

Махмуд ал Масри, на 30 години, бил застрелян източно от град Хан Юнис, в южната част на анклава. Това е първият палестинец, убит при протести срещу решението на Доналд Тръмп да признае в сряда Йерусалим за столица на Израел, отбелязва „Франс прес", цитирана от БТВ.

Втори палестинец е бил застрелян при демонстрация в източната част на Ивицата Газа.
Над 200 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелската полиция на Западния бряг на река Йордан и в Източен Йерусалим, предаде телевизия „Ал Джазира".

Тя цитира данни на Палестинския Червен полумесец за 217 ранени. 16 човека са били ранени в Ивицата Газа.

Днес навсякъде в арабския и мюсюлманския свят има протести срещу решението на Тръмп.
В Стария град на Йерусалим и около него се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация, съобщи ДПА.

Хиляди палестинци се включиха в обявения "ден на гнева". След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан.
Стотици хора се включиха в организирана от властите демонстрация в иранската столица Техеран. Те изгориха американски знамена и снимки на Тръмп. Демонстрантите скандираха лозунги като "Долу Америка", "Долу Израел" и "Йерусалим ще бъде освободен". Подобни демонстрации в знак на солидарност с палестинците бяха проведени и в други ирански градове. Иран призова за интифада. Експерти смятат, че регионът е на прага на трета интифада.

Стотици хора протестираха срещу решението на Тръмп в ливанската столица Бейрут и палестински бежански лагери в страната.

"Йерусалим е арабски и ще остане такъв", скандираха демонстрантите в Бейрут.

В Сирия палестинци в бежанските лагери под контрола на правителството протестираха срещу решението на Тръмп. Имамът на Омаядската джамия в столицата Дамаск Маамун Рахме призова за въоръжена съпротива срещу Израел.

В центъра на столицата на Йордания Аман протестиращите скандираха "Йерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги.

Йордания играе особена роля в спора около Йерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства.

Никога не може да има посолство в Йерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.

Въпреки че голяма част от мюсюлманския свят се надигна срещу решението на Тръмп, американската позиция остава непроменена.

„Все още има въпроси, по които работим - паспортите на гражданите, картите, статута на консулството и посолството. Нямаме всички отговори на този етап, но решението на президента е достатъчно ясно", заяви Хедър Норт, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Темата е обсъдена и между външните министри на Русия и на САЩ по време на срещата на ОССЕ.
„Помолих Рекс Тилърсън да обясни каква логика виждат САЩ в това действие. Защото дори на фона на линията, която следваше доскоро президентската администрация, това решения не влиза в разумни граници", каза руският външен министър Сергей Лавров.

Речта на Доналд Тръмп и последвалите събития в региона чувствително отдалечават израелци и палестинци от масата за преговори. Това каза пред БТВ специалният пратеник на ООН в Йерусалим Николай Младенов.

„Страхът на всички ни е израело-палестинският конфликт да се превърне от национален в религиозен. Тогава той ще се смеси с хаоса, който е в региона и положението ще стане изключително трудно да бъде удържано", каза още Николай Младенов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.