• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Съветът за сигурност се събира заради Йерусалим

Съветът за сигурност се събира заради Йерусалим

/КРОСС/ След едностранното признаване от САЩ на Йрусалим за столица на Израел, днес предстоят дипломатически преговори, срещи и демонстрации в различни места по света.

Съветът за сигурност се среща на извънредно заседание, което беше свикано вчера по настояване на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания. ООН настоява, че разногласията за статута на Йерусалим трябва да се решат посредством преки преговори между израелците и палестинците.

В заседанието чрез видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на ООН в Близкия изток Николай Младенов, който по думите на заместник-говорителя на ООН е „водещият експерт на място", съобщава БНР. Срещата ще се проведе на фона на нарастващо напрежение, информации от региона за вандализъм и пострадали при сблъсъци, както и призиви арабският свят да прекрати участието си в преговорите за мир до момента, в който президентът Доналд Тръмп оттегли своята прокламация.

В същото време от Вашингтон настояват, че няма промяна в плановете на вицепрезидента Майк Пенс за пътуване в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва след като високопоставен представител на Палестинската автономия, заяви, че няма да се срещне с Пенс. Той е призовал лидери на арабски държави да направят същото. От Белия дом заявиха, че визитата и срещата с палестинския лидер Махмуд Абас не е отменена и всяко решение за оттегляне от тази среща ще бъде „непродуктивно."

Администрацията на президента отговаря на критиките с уверението, че Тръмп е на прав път. Държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че прокламацията е просто отражение на реалността. Тилърсън допълни, че САЩ биха застанали зад решението, което включва две държави, „ако това е желанието на двете страни" в конфликта. Той каза още, че окончателният статут на Йерусалим трябва да се определи от израелците и палестинците.

Израелската армия съобщи тази нощ, че е ударила две позиции на „Хамас" в Газа. Преди това ракети бяха изстреляни от Газа, след вълна от гняв в палестинските територии.

От Министерството на външните работи и посолството ни в Тел Авив препоръчват българските граждани да избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.