• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Откриха паметник на Йоан Павел II до катедралата Нотр Дам

Откриха паметник на Йоан Павел II до катедралата Нотр Дам

/КРОСС/ Паметник на папа Йоан Павел II, дело на руския скулптор Зураб Церетели, бе открит в събота до катедралата „Парижката Света Богородица" във френската столица. Паметникът е изработен по молба на полската католически мисия във Франция. Работата по монумента бе завършена през 2010 г.
Церемонията по откриването му бе предшествана от празнична литургия, на която се събраха няколко хиляди души. Десетки останаха пред варите на катедралата, съобщи РИА "Новости".
На официалното откриване присъстваха кметът на Париж Ан Идалго, представители на католическата църква и авторът на монумента Зураб Церетели.
"Това е един изключителен подарък за града ни ... Ние сме тук, за да отдадем почит на един велик човек, който направи много за нашата история, за човечеството. Той работеше неуморно за благото на хората, без значение каква религия изповядват. Той беше човек на диалог и сега виждаме огромен напредък в отношенията между религията и в основата на това е делотото на Йоан Павел II. Важно е да запазим крехкото му наследство", каза в речта си Ан Идалго.
„Много съм радостен, че скулптурата ми е приета толкова добре. Тук хората имат много добро око", каза от своя страна Зураб Церетели.
Внушителната бронзова скулптура е висока 3,6 м. и тежи 1,5 тона. Тя се намира в непосредствена близост до катедралата, на площада, носещ името на друг папа - Йоан XXIII, заедно с когото Йоан Павел II бе признат за блажен на 27 април 2014 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.