• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния

Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния

/КРОСС/ Клаус Йоханис спечели президентските избори в Румъния.

Йоханис получава над 60% от гласовете на втория тур. Това сочат първите данни от екзитпола. Това е втори президентски мандат за Йоханис.

Бившият професор по физика, известен като „германецът“ заради своето потекло, е използвал ограничените правомощия на президентството, за да подкрепи антикорупционните протести и да засили връзките със САЩ.

Критиците твърдят, че му липсва харизма, но благодарение на дълбокото негодувание на избирателите срещу Социалдемократическата партия, той смаза съперника си, бившия премиер Виорика Данчила.

Първите пет години на поста на Йоханис – които той си осигури през 2014 г., когато победи друг кандидат на Социалдемократите, бяха белязани от постоянно несъгласие с лявата партия, която доминира политиката от края на комунистическата ера през 1989 година.

60-годишният политик редовно отхвърля инициативите на Социалдемократическата партия, най-вече тези, целящи декриминализиране на няколко корупционни престъпления.

Йоханис застана на страната на стотици хиляди протестиращи и Европейският съюз срещу тези реформи.

Преди вота в неделя Йоханис обеща да освободи румънските институции от корупция – с помощта на ново правителство, оглавявано от партията, която някога той ръководеше, дясната Националнолиберална партия (ДНП). „Модерна, европейска, нормална Румъния спечели днес“, каза Йоханис пред репортери след победата си.

Далеч от вътрешната политика, Йоханис е съюзник на президента на САЩ Доналд Тръмп, два пъти посещава Белия дом и печели похвали като човек, който „може да реши проблема с корупцията в Румъния“.

Но дори и поддръжниците на Йоханис понякога се оплакват, че той не е бил достатъчно силен – отбелязвайки по-специално, че той е подложен на натиск и е позволил да бъде уволнен антикорупционен прокурор.

Често критикуван за липса на харизма и че е лош публичен оратор, той отказваше да дава задълбочени интервюта през първия си мандат. Бившият дипломат Киприан Михали каза за АФП, че Йоханис е „студен човек, премерен, който измерва всяка своя стъпка“.

Йоханис се изправи срещу куп критики в навечерието на изборите в неделя заради отказа си да участва в дебат с опонента си Данчила. „Не мога да приема дебат с човек, който представлява най-лошото в румънската политика от последните 30 години“, каза Йоханис.

Йоханис е бил кмет в продължение на 14 години на Сибиу, неговия роден град в централна Румъния, някога дом на голямо немско малцинство.

Въпреки това, с падането на комунизма и присъединяването към ЕС през 2007 г., много румънци с немски корени избраха да се преместят в Германия – родителите на Йоханис са също сред тях.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.