• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Елена Йончева: Македония трябва да стане член на ЕС, за да се дисциплинира

Елена Йончева: Македония трябва да стане член на ЕС, за да се дисциплинира

/КРОСС/ Македония трябва да стане член на Европейския съюз. По този начин страната ще стане по-дисциплинирана в политически план. Коментарът по повод последните събития в западната ни съседка направи говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред „Дарик".

"Членството в ЕС поставя конкретни изисквания и смятам, че Европа ще бъде един много добър инструмент, за да бъдат дисциплинирани политическите партии в Македония. Затова има десни и леви политики в Брюксел. Там няма само едно мнение. Там също е битка на идеи и програми. В интерес на Европа е Македония да стане член на ЕС, защото това ще я накара да бъде по-дисциплинирана в политическо отношение, да се спазват човешките права, да се взимат решения, които са в интерес на обществото, а не чисто партийни решения, основани на етнически признак", посочи Йончева.

Тя припомни, че в петък първо "БСП за България" предложи Народното сърание да излезе с обща декларация.

„Нахлуването в македонския парламент и нанасянето на побой на политици, независимо от коя политическа сила, изискваше реакция. „БСП за България" първа излезе с позиция", допълни тя и изтъкна, че е национално отговорно поведение приемането на декларацията на БСП от другите политически сили в НС.

Йончева обърна внимание, че случващото се в Македония засяга националната сигурност на страната ни. Тя подчерта, че с декларацията не се взима страна в конфликта и е изразена убеденост, че Македония трябва да остане единна държава. Според нея българската позиция трябва да защитава нашия национален интерес, а това означава запазване на териториалната цялост на Македония.

Тя говори и за случая с водата в Хасково - районът, от който беше избрана за народен представител.

"Близо три години никой не е взел мерки за заразената с уран вода в Хасково", допълни Йончева и заяви, че по предложение на БСП НС е създала временна комисия за установяване на конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейната вода.

Йончева обясни, че комисията първо ще открои къде има такива случаи в страната, защо се е случило това и какви са последствията за здравето на хората. Тя припомни, че на 04.04.2017 г. от Басейнова дирекция Пловдив, в писмо до РЗИ Хасково, съобщават че в подземните води, в един от кладенците са регистрирани завишени норми на уран и алфа активност.

„Информация за тези заразени кладенци е публикувана на страницата на МОСВ на 15.01.2017г. и институциите не взимат мерки", заяви Йончева.

По повод решението на парламента заседанията му вече да се излъчват по БНТ1, а по БНТ2 говорителят на "БСП за България" каза:

"Управляващите не желаят работата на парламента да е публична. Те крият бъдещите министри, които са длъжни да отговарят на въпроси за управлението."

Тя допълни, че съзнателно се мести излъчването от канал с висок рейтинг в канал с несравнимо по-ниска гледаемост.

„Това се случва в България, която е на първите места по корупция и на последните - по свобода на медиите в ЕС", коментира Йончева.

Според нея това се прави целенасочено, за да се заблуждават гражданите за действията на политиците.
Елена Йончева се възмути, че се отнема и друго постижение на парламентарната демокрация - правото на блиц контрол.

„Въпросите на депутатите, това са въпросите на хората. За 2016 г. Борисов е отишъл само 2 пъти на блицконтрол да им отговори. Отнето е едно от най-големите достижения на парламентарната демокрация. Това се прави, за да не се види колко голи и боси са нашите управляващи", заключи тя.

Относно вътрешните събития в левицата, Йончева заяви, че за БСП казусът „ Цацаров- Дончев-Гергов" е решен и от тук нататък въпроси трябва да се задават на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

"Господин Гергов в лично качество е бил посредник на една среща. Смятам, че действително има морален казус и поради тази причина му беше поискана оставката. От тук нататък тези въпроси са към главните участници на тази среща и Гергов не е главният участник, той е посредник. От страна на БСП казусът е решен. Въпросите вече трябва да бъдат задавани към двамата участници. Доколко такава среща не противоречи на етични кодекси на професията? За какво е разговаряно? Кой от кого е искал", попита още Елена Йончева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КАКЪВ КАТАРЗИС У ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА.ТРЯБВА ВСЕКИ ДЕН ДА БЛАГОДАРИМ ЧЕ СМЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

30.04.2017 08:49:48

дцд

България като е член, по-дисциплинирана ли е? У нас има партокрация, която си прави каквото си иска! Гласува си каквито си иска привилегии. Вместо да се издържат от членски внос, партиите се финансират от "богатата" ни държава! Така, всички граждани плащаме за благополучието на партийните върхушки!

29.04.2017 18:53:23

Анонимен

Най-големите рискове пред България остават и сред тях е рискът от разрастване на влиянието на Русия.По време на предизборната кампания БСП се обяви в пряка защита на руските интереси.

29.04.2017 17:55:37

Анонимен

ДРУГАРКАТА СЕ ПРАВИ НА ЕВРОПЙКА БРЕ

29.04.2017 15:16:29

Анонимен

Еманюел Макрон, водачът в първия тур на президентските избори във Франция, е забранил достъпа на две прокремълски медии до кампанията си преди балотажа с крайнодясната Марин Льо Пен на 7 май, съобщава АФП. Щабът на Макрон е отказал акредитация на телевизията "Русия днес" и на интернет платформата "Спутник", каза негова говорителка пред агенцията. "Те са част от средство, предназначено да ни навреди"

29.04.2017 15:15:38

Анонимен

Макрон гони кремълски медии Кандидатът за президент на Франция отказва акредитация на "Русия днес" и "Спутник"

29.04.2017 15:14:48

Анонимен

ТОЧНО ТАКА ЛЕНЧЕ, А КОГА ЩЕ ОТГОВОРИШ ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТА МЪЛЧИ ЗА КТБ,ЗАЩО МЪЛЧИ ЗА ВОДАТА,ЗАЩО МЪЛЧИ ЗА РУСИЯ,ЗАЩО МЪЛЧИ ЗА РЕШЕТНИКОВ,ЗАЩО МЪЛЧИ ЗА ИЗЛЪГАНИТЕ ХОРА ОТ ВАС, АЩО МЪЛЧИШ И ТИ.

29.04.2017 15:08:02

Анонимен

Коя е тая ?!?!?!

29.04.2017 13:48:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.