• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Георги Мишев с националната литературна награда "Йордан Йовков"

Георги Мишев с националната литературна награда "Йордан Йовков"

/КРОСС/Писателят Георги Мишев ще бъде удостоен с националната литературна награда "Йордан Йовков", реши на днешното си заседание Общинският съвет в Добрич.

Литературният приз се присъжда по случай 135-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков. Наградата се връчва на всеки пет години, тя е учредена от Община Добрич през 1970 г.

Номинирани за литературната награда бяха десет български творци на словото. Петчленна консултативна комисия с председател Камелия Койчева, зам.-кмет по хуманитарни дейности, е обсъдила номинациите и след гласуване предлага с националната литературна награда да бъде удостоен Георги Мишев - белетрист, сценарист и редактор. Той е автор на сборници с разкази, сред които "Преброяване на дивите зайци", "Осъмски разкази", "Добре облечени мъже"; на повестите "Матриархат", "Вилна зона", "Дами канят"; автор е и на сценарии за филми.

По предложение на консултативната комисия, съветниците решиха с отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Йордан Йовков да бъде удостоена д-р Кремена Митева - главен уредник на Дома-паметник "Йордан Йовков". Тя е автор на научни статии и на книгата "Повестта "Жътварят" на Йордан Йовков - литературни и културни диалози", съставител е и на двутомника "Йордан Йовков. Летопис на неговия живот и творчество".

Литературната награда и отличието ще бъдат връчени по време на литературните празници в Добрич през ноември за годишнината от рождението на писателя - хуманист.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.