• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Доц. Георги Йорданов: Семестриалните такси за медиците да отпаднат при сключване на 5-годишен договор

Доц. Георги Йорданов: Семестриалните такси за медиците да отпаднат при сключване на 5-годишен договор

/КРОСС/ Налага се въвеждането на спешни мерки, тъй като здравната система не работи добре нито за лекарите, нито за пациентите, каза заместник-председателят на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов пред агенция „Фокус".
Според доц. Йорданов лекари в България има достатъчно, но проблемът е в в тяхната реализация.
„Противно на приказките, които се чуват, че в България има малко лекари и те напускат страната, трябва да ви кажа, че в момента България има около 31 хил. лекари и ние се намираме в челната, даже не и десетка, а седмица по брой на лекари в ЕС. Имаме повече, отколкото ни трябват медицински институти в страната. Те произвеждат лекари, които не могат да намерят реализация в България", уточни той.
Доц. Йорданов подчерта, че има ново предложение , според което семестриалните такси да бъдат отменени, т.е. медицинското образование да бъде безплатно за студентите, но да бъде на договорно начало.
„Това означава, че те сключват договор, когато постъпят в университета, че след завършване на образованието си ще работят или три или пет години. Същото се предлага и по отношение на тяхната специализация. Те няма да имат проблем, когато специализират, но ще сключат договор за срок, колкото трае специализацията, да работят в район от страната, определен от Министерство на здравеопазването", каза той.
Катастрофалният проблем при кадрите касаел медицинските специалисти, медицинските сестри и акушерките, допълват от Фокус.
„Това е истинска катастрофа. Анализът на тези момичета показва, че една част от тях вече са в меко казано по-напреднала възраст. Те дават всичко от себе си, даже повече от това, което могат да дадат, за да закрепят здравната система. Това обаче не може да продължава вечно. На първо място трябва да се започне с подобряване на материалните стимули за работа в този отрасъл в тази нелека медицинска професия", каза доц. Йорданов.
Предлагаме ДДС ставката за лекарства и лекарствени продукти да бъде в порядъка на 8 %, допълни той. Мисля, че това е нормално, за да се компенсират желанията на финансовото министерство за суми, които да влизат в бюджета и да бъдат насочени за здравеопазване, уточни доц. Йорданов.
„Реално се касае за значителни суми в порядъка между 400 и 600 млн. ДДС, които финансовият министър, който и да е той, какъвто и да е цвят, смята за привлекателно да ги използва, а не да ги „загуби". За едно лечебно заведения това ДДС представлява 20 % общи разходи. Наскоро правих една сметка ,че болницата, която оглавявах - УМБАЛ-Пловдив, е платила над 25 млн. лв. ДДС през годините, в които оперира като търговско дружество. Безспорно ставката трябва да бъде намалена. Наясно сме, че много трудно ще направим да няма ставка за лекарства. Не може обаче в други сектори, които не са толкова важни като здравето, ДДС ставката да е толкова малка", уточни доц. Йорданов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.