• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Илияна Йотова: Борисов иска за пореден път да яхне президентската институция

Илияна Йотова: Борисов иска за пореден път да яхне президентската институция

/КРОСС/ Цецка Цачева може само да слуша партийния си началник, не и да защити националния интерес, смята кандидатът за вицепрезидент

„От ГЕРБ искат президент, за да имат свой човек, който да им направи послушен и удобен служебен кабинет, защото е ясно - предсрочни избори ще има. Те не могат да управляват. Ние се намираме в ситуация на правителствена криза, защото няма парламентарно мнозинство, което да подкрепя кабинета”.  Това заяви на среща с обществеността в Тополовград Илияна Йотов, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.  Общоградската среща започна с националния химн и химнът на Европа. Илияна Йотова поздрави присъстващите със светлия християнски празник и честити на всички, които носят името на светеца.

Според нея появата на Борисов в сутрешните блокове е пример за кризисен пиар. Целта е да бъде изместен фокусът на внимание и да се  скрие несъстоятелността на г-жа Цачева и на г-н Манушев. Издигането на слаби кандидати прикрива желанието на Борисов за пореден път да яхне президентската институция.  „Цецка Цачева е посочена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов така, както преди 5 години посочи Плевнелиев. Тогава той самоуверено твърдеше, че и магаре да предложи, то ще бъде избрано. Аз съм виждала г-жа Цачева на европейска сцена. Тя просто не може да се оправи. Не знае как да действа, не би съумяла да защити интереса на България. Тя може само да слуша Бойко Борисов”, изтъкна Йотова.

 „Трябва ни президент на единението, диалога и развитието. Президент-патриот, гарант на суверенитета на държавата. Ген. Румен Радев ще бъде такъв държавен глава”, увери тя. Нещо, което не е по силите на кандидата на ГЕРБ.

Управляващите не могат да гарантират националната ни сигурност, смята кандидатът за вицепрезидент. Те три години не могат да построят една гранична ограда, която взе да ни излиза златна, само наливат нови и нови пари, без никакъв резултат, констатира Йотова. По думите й в момента границата не се охранява добре. Кандидатпрезидентската двойка Радев-Йотова има ясни приоритети в тази посока: „Нужно е по-сериозно участие на българската армия. Трябва с европейски средства тя да стане недостъпна за нелегалните мигранти, които в крайна сметка са нарушители на държавна граница. Никой не може да ме убеди, че ако държавата си е на мястото, тя не може да се справи с трафикантските мрежи. Очевидно има политически чадър”, посочи Илияна Йотова.

Хората споделиха, че се чувстват притискани от представителите на ГЕРБ. Върху местната администрация се оказва натиск. Според тях това издава страх от евентуална изборна загуба.  „С хората трябва да се говори човешки, не с крясъци и заплахи”, смята Илияна Йотова и обеща да внесе нов тон в политическия живот на страната след успех на вота.

„Президентската кампания задълбочи политическата криза в страната. Правителството няма подкрепа в НС, то се превърна в кабинет на раболепието. То не е в състояние нищо да реши. Борисов иска да яхне и президентската институция и затова си избира такъв слаб кандидат”, изтъкна Илияна Йотова.

Ивайловград e гранично място, но не само заради близостта до държавната граница, а защото е пресечна точка на различни етноси и култури. Сега 10 дни преди президентските избори можем да констатираме, че демографската криза е дала своя печален резултат – има само едно средно училище, всички останали са затворени, същата е съдбата на болницата, от три военни поделения е останала само Гранична полиция. Това е резултатът от 27 години безхаберие, посочи Йотова. Пред препълнената зала в читалището тя бе категорична: „Тези президентски избори не са, за да отидат двама души в президентството. Те ще предопределят бъдещето на България”.

„Ако не се хванем за ръце ние, всички българи, ще загубим нацията си. Българският народ се топи. Според прогнозите на Световната банка през 2050 г.  ще наброяваме едва 5 млн. души.  Демографската криза вече се е превърнала в демографска катастрофа. Нищо добро не ни чака, ако продължаваме в същия дух”, посочи Йотова. Тя подчерта, че с ген. Румен Радев ще предприемат конкретни стъпки, за да бъдат предотвратени мрачните прогнози. „Президентът трябва да постави тези въпроси на най-високо ниво, да събере институциите, политическите партии, службите, за да се направи дългосрочна стратегия за излизане от демографската криза. Това не е задача по силите на един човек и дори на едно правителство. Трябва да има национално единение и единодействие. Разбира се, ние имаме конкретни предложения. Трябва да започнем с грижата за младите хора. Държавата трябва да им подаде ръка, за да останат тук. Усилията ни трябва да бъдат съсредоточени в подпомагане на икономиката”, каза Илияна Йотова.

По думите й ние се нуждаем от нова държавна политика за граничните ни и обезлюдяващи региони. „Ако не го направим няма да има какво да завещаем на децата си”, подчерта тя.

Йотова напомни, че Европа вече се е отказала от политиката на "отворени врати" и започва да се затваря в шенгенските си граници. На България е отредено незавидно място

И в Димитровград гражданите се оплакаха от царящата навсякъде разруха и не скриха страховете си от това, че управляващите не успяват да се справят с мигрантския натиск. „Живеем в трудно време. Сложна е обстановката не само в България, но и в Европа. В същото време вместо да говори честно с гражданите си, правителството скрива тревожни факти от българите.  Ние с ген. Радев имаме друг подход. Според нас, колкото сме по-информирани като народ, колкото повече знаем за реалното положение, толкова по-сигурно ще намерим и отстояваме силни за България решения”, подчерта Илияна Йотова. Тя бе категорична, че като вицепрезидент ще отстоява позиция, че страните от южната и централна част на Европа трябва да направят алианс, да защитят интереса на своите граждани.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.