• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Илияна Йотова откри в Националния археологически институт с музей при БАН изложба със съкровища от Велики Преслав

Илияна Йотова откри в Националния археологически институт с музей при БАН изложба със съкровища от Велики Преслав

/КРОСС/ „Учените на България, чрез силата на знанието и науката преведоха страната през най-трудните моменти в дългата ни и нелека история. Те продължиха традицията на Златния век, който надхвърли границите на времето, определи за векове напред културното развитие на България и утвърди славянската цивилизация." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав". Изложбата, която се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките, се организира от Националния археологически институт с музей при БАН в партньорство с Археологическия музей „Велики Преслав" и Националния исторически музей.

В приветствието си вицепрезидентът посочи, че Велики Преслав е спасил делото на Светите братя Кирил и Методий и начертал един от пътищата на европейската цивилизация. „Преславската книжовна школа създаде облика на велик народ, който разпръсква свобода чрез познанието, далеч зад пределите на Първата българска държава", изтъкна Илияна Йотова.

„Образци на изящност и духовност, занаяти, архитектура, изкуства, писменост - всичко това ни докосва до култура, родила се далеч преди Западноевропейския ренесанс, култура на една млада държава, току-що скъсала с езичеството, култура, която днес е безспорен извор на национално самочувствие и гордост", подчерта вицепрезидентът Йотова.

Илияна Йотова отправи послание - децата на България да видят изложбата, която разказва за великолепие и възход, за „да знаят и помнят, да се гордеят, че са българи".

Акценти в изложбата са Преславското съкровище и откритото през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.