• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Йотова: Президентството е под прицел, има ревност затова, че хората ни харесват

Йотова: Президентството е под прицел, има ревност затова, че хората ни харесват

/КРОСС/ „Президентството е под прицела на определени политици. Защото сме различни. Опитват се да ни сложат в калъп. В онзи калъп, в който беше тази институция преди 6 месеца. Да ни показват къде ни е мястото, че нямаме право да се бъркаме в големите дела, които изпълнителната власт решава!" Това заяви в предаването „Комбина" по Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя отговори така на въпроса под прицел ли е президентството.

„Има ревност. Има ревност затова, че хората харесват президента. Харесват това, което правим, вярват ни много", изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова обърна внимание, че на 22 юли са се навършили 6 месеца, откакто новите президент и вицепрезидент са на "Дондуков" 2.

"Постоянство, почтеност, последователност! Това са думите, с които мога да определя тези шест месеца", каза Йотова.

Запитана какви грешки са допуснали, Йотова отговори: "Аз лично не виждам грешка. Доказахме онова, което обещахме по време на предизборната кампания. Че за нас е важно външната политика на България да се прави тук. Сигурно търпим негативи, но ще останем твърди в това!"

Попитана по скандала с военните изтребители и има ли опити за сваляне на президента Радев, Йотова заяви, че по-скоро е имало размахване на пръст.

„Имаше по-скоро размахване на пръст от хора като г-н Цветан Цветанов, който излезе на пресконференция с тежки квалификации по отношение на президента", коментира Йотова.

"Няма нищо лошо в анкетната комисия. Лошото е когато се правят внушения, преди тази комисия да се е състояла", коментира Йотова по повод на парламентарната комисия, разследваща избора на нов изтребител за българската армия.

„Ние с г-н Радев сме много големи противници точно на този начин на работа на институциите. Ние с г-н Радев искаме по друг начин да се работи - не с компромати, квалификации, с недоказани внушения, война между институциите", заяви Йотова.

Ние сме с подадена ръка, но с много твърди позиции - доказали сме го за тези шест месеца, добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна, че "работи много добре, в екип" с президента Радев.

"Без екип нищо не може да се получи", бе категорична тя. Йотова не скри, че за някои неща Радев се съветва с нея.

"Нашите отношения са като в живия живот - когато се породи нещо, се виждаме, говорим, споделяме, решаваме заедно, излизаме с нашите позиции", добави тя.

"Румен Радев е един от малкото политици, които като отиваше в Брюксел, казваше какво иска България. Аз за десет години съм се нагледала на друго", увери Йотова, която бе евродепутат от БСП преди да влезе на "Дондуков" 2.

"Аз не мога да прескоча президента!", отговори Йотова на въпрос изпитва ли ревност къв Радев.

Вицепрезидентът каза още, че с Радев са запазили администрацията на "Дондуков" 2. Служителите там очаквали да бъдат уволнени веднага, "сигурно, защото това са видели".

 

 

Йотова отговори и на въпроси, свързани с фалита на КТБ. Тя каза, че се надява да има сериозен съдебен процес за фалита на КТБ. „Трябва да се тръгне по-отдавна. Да видим как така тази банка се превърна в банката на властта - с чий подпис или решение. КТБ ще бъде отключващ момент за цялото ни общество. Ако тук няма справедливост, това ще бъде знаково за всички български граждани", заяви още Илияна Йотова.

 

Тя не скри съжалението си, че скандалът с ремонта на НДК е изместил темата за българското председателство на ЕС.

Ситуацията около НДК е една много мрачна диагноза за това какво представляваме в момента, смята Йотова. "Трябва хирургична намеса, това е моята преценка. НДК е едно криминално досие, по което трябва да си свърши работата прокуратурата. Но ние не говорим за това какво ще предложим на Европа по време на това председателство. Защо България е отказа от това да постави своя тема?", каза още вицепрезидентът.

 

 

„Държавата се изтегли от гетата. Тях ги има, колкото и да си затваряме очите. Не можем да говорим за етническо напрежение, а за престъпления, които не намират съответните адекватни наказания. Не се реагира адекватно", каза в началото на предаването Йотова.

Тя коментира последните случаи на насилие, които изкараха няколко града на протест.

25 - 27 години това е перманетно нерешаван въпрос, посочи тя.

 

„В Европа има бързо производство за хулигански престъпления и бързо - в затвора. Никакви смекчаващи вината престъпления и никакви споразумения", коментира Йотова. „Аз съм за засилени променени наказателни мерки".

 

Този текст в закона - за споразуменията, отвори много големи язви, не скри тя.

 

"Институциите са много ревниви към нас - към президента и към вицепрезидента. На някой да не му се изземат правомощия, на някой да не му се изземе власт, да нямаме законодателна инициатива! Ние много добре си знаем правомощията по конституция. Но президентството има една много по-силна власт. И тя е да става говорител на проблемите. Да намери лостовете, така е другите власти да си свършат работата", каза Илияна Йотова. Тя припомни, че президентът Румен Радев е получил упреци заради консултациите по съдебната реформа. Една от целите на тези консултации е да се "види" и онази престъпност, която опира до обикновения гражданин. Заради която гражданинът не може да пусне децата си свободно, а те трябва да ходят на училище с придружител, посочи тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"...ФАЛИРАРАТА БАНКА..." - СУДЖУК БЕЙ ЗАЕДНО С ШИШИ - ТЕ ФАЛИРАХА КТБ!!! ИДИОТИ!!!

24.07.2017 18:55:41

donkatenewa

По-скромно де-е-е! Пълни глупости....

24.07.2017 07:59:48

Анонимен

ТАКАВА НАГЛОСТ НЕ ИМ Е ЧУЖДА.

23.07.2017 23:12:16

Анонимен

ВСЕ ПАК НАРОДА ПОМНИ ДРУГАРКО! ФАЛИРАРАТА БАНКА ПО КОЕ ВРЕМЕ СТАНА И КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ. ВСИЧКО ДРУГО КАКТО И ДА Е АМА МНОГО МАЖЕ.

23.07.2017 23:06:47

Анонимен

Не, че няма причини за опасения, напротив, но техните са доста съмнителни

23.07.2017 22:45:43

Анонимен

Заради Русия ли днешното Политбюро е на бойна нога по въпроса

23.07.2017 22:44:11

Анонимен

РУСКАТА АГРЕСИЯ винаги процъфтява там където има => русофилистици, "славяни", социалисти, комунисти и православни. Всеки грамотен Българин трябва не само да скъса с тези химерни политически доктрини, но и активно да се бори срещу тях. Аз го направих на 100 % .... - А Вие ... ??!!

23.07.2017 22:43:11

Анонимен

Как комунизмът с кървава репресия изличи спомена за предците ни

23.07.2017 22:42:19

Анонимен

ТОЧНО ТАЗИ ЛИ ЩЕ ГОВОРИ ЗА ПОЧТЕНОСТ,КОЯТО ОБИЖДАШЕ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ПО НАЙ ГРОЗЕН НАЧИН,САМО ЗАЩОТО Е НАКЪРНЕНА МАМА РУСИЯ.ТОВА НЕ РЕВНОСТ А МОРАЛ И ДОСТОЙНСТВО ПРЕД БЪЛГАРИЯ,ДРУГАРКО РУСКИ СЛУГИ И БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ

23.07.2017 22:40:00

Анонимен

На никой не му е до вашето харесване-всеки мисли за хляба си! А другото е вашия сън !

23.07.2017 21:24:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.