• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Изграждането на оградата с Турция върви с бързи темпове

Изграждането на оградата с Турция върви с бързи темпове

София /КРОСС/ Работи се активно по изграждането на стратегия за интеграция на бежанците, обяви на пресконференция след заседанието на МС министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
„Вече има съществен напредък и се надявам в кратки срокове - за по-малко от месец, да има някакъв проект, който да предложим, и да започнем както междуведомствено, така и обществено обсъждане с участието на неправителствени организации", допълни той.
В доклада за мерките, които трябва да се предприемат при повишен миграционен натиск, имаше предвидени 33 мерки. От тях в процеса на изпълнението на плана отпаднали 6 дейности, поясни Йовчев. Вече няма необходимостта от допълнителното назначаване на служители край границата с Турция. Няма нужда от изграждането на център и палатков лагер в Телиш, както и от назначаването на служители на граждански договори в центровете за настаняване на бежанци, обясни вътрешният министър.
Той съобщи, че се изготвя и интеграционна стратегия за бежанците. Сред мерките, заложени в нея, са програми за децентрализацията на бежанците, както и такива за подобряване на комуникацията.
Йовчев каза, че има промяна в маршрутите, по които преминават нелегални емигранти в страната, като към момента най-често това се случва през Резово.
По думите на министъра, сроковете за изграждането на оградата с Турция зависят и от климатичните условия, но като цяло изграждането на оградата върви с бързи темпове. Към момента има 1500 души, които са допълнително изпратени, а когато оградата бъде готова, от 700 от тях няма да има нужда.
Предвижда се бъде изграден превантивен буфер за настаняване на бежанци, който ще се използва, ако отново станем свидетели на засилен миграционен натиск. "Вече постигаме по-висок брой на извеждане бежанци от страната, отколкото влизат", заяви Йовчев.
"Към момента имаме не повече от 160-170 души, които влизат в страната, но извеждаме много повече", каза Йовчев и допълни, че навлезлите на българска територия го правят поради икономически причини и затова няма причина да останат в страната.
В процес на изпълнение е подписването на междуправителствено споразумение между България и Турция, както и изграждане на тристранен център. Ще бъде създадена и междуведомствена група за обмяна на опит. "Това нещо е свързано с въвеждането и с промените на закона за бежанците, които ще помогнат да преминем към различна организация", обясни Йовчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.