• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Йълдъз Ибрахимова представя програмата „Джаз фолк класик“

Йълдъз Ибрахимова представя програмата „Джаз фолк класик“

/КРОСС/В музиката си Йълдъз Ибрахимова приобщава - стилове, артисти, публика. И така съвсем естествено се появява най-новият й проект „Джаз фолк класик" заедно с Иво Папазов - Ибряма, Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов" с диригент Красен Иванов и квартет от Оркестър „Тракия" с ръководител Нешко Нешев. След концерти в няколко града в страната среща с тази музика в София ни предстои на 20 октомври в Зала 1 на НДК. В студиото на Джаз ФМ радио Йълдъз Ибрахимова описа проекта като доста разнообразен и усмихната сподели, че вече не я учудва много хубавата реакция на публиката: „Всеки намира в музиката ни по нещо за себе си, нещо близко, но и по-различно. Защото тя е различен прочит на това, което слушателите познават или може би дори не познават."

Проектът „Джаз фолк класик" се ражда по идея на режисьора Пламен Панев, а за участие в него я кани диригентът на Разградската филхармония Красен Николов. „С него от доста време сме заедно и работим с удоволствие. Квартетът на Иво Папазов се вписва в симфоничната звучност на оркестъра. А аз изпълнявам акапелно потпури от джаза, като например песни от „Порги и Бес" на Гершуин, както и други негови творби. В програмата има много красива азербайджанска песен на Кулиев, включили сме и цигански романси от албума ми „Марджанджа". Но спирам дотук, за да има изненади." - оставя ни в очакване за събитието Йълдъз Ибрахимова.

Всеки от нас носи традицията, но тя излиза на преден план, осъзнаваме се като нейни продължители, когато я чуем на съвременния музикален език. Йълдъз Ибрахимова буди този интерес: „Винаги се гордея, че съм родена в тези земи. Имам усещането, че традицията, която е достигнала до нас, е огромно богатство. Не знам дали си даваме оценка за това какво притежаваме. Едва ли има толкова много хора по света, които могат да се похвалят с такива дълбоки и многоцветни традиции като нас на Балканите. Хората, които са минавали през вековете от тук, са оставяли по нещо от себе си, всеки е натрупал върху предишното. Ние използваме тези плодове."

Досега проектът „Джаз фолк класик" е представян в Разград, Русе, Варна, Сливен, Дългопол... Концертите дават на Йълдъз Ибрахимова възможност още по-добре да опознае родната страна и да открие нови любими места. „Много се радвам на тези срещи с публиката, защото отдавна не съм пяла в по-малките градове на България. В Дългопол имахме концерт на открито - никога не бях ходила там. Много хубава публика! Бях очарована от природата! България има изумителна красота... Така че очаквам с нетърпение следващата среща." Тя е в събота в Стара Загора, а програмата в София ще видим на 20 октомври в Зала 1 на НДК. На 19 май догодина Йълдъз Ибрахимова ще изпълни „Джаз фолк класик" в Турция с Президентския симфоничен оркестър.

Източник: jazzfm.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.