• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Манастирът Златната ябълка и чудодейната мощ на иконата на Света Богородица

Манастирът Златната ябълка и чудодейната мощ на иконата на Света Богородица

/КРОСС/ В българското село Горни Воден, което в днешни дни е квартал на Асеновград, се намира прочут манастир, познат като Златната Ябълка. В нея се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана също „Златна ябълка". Иконата е чудодейна и има специален празник, който се чества ежегодно в петата събота от Великия пост.

Този празник е местен и е свързан с голямо чудо, извършено в далечната 1765 год. от Пресвета Богородица. Събитието е описано от монаха Ананий Клинис, игумен на манастира "Св. Св. Кирик и Иулита" по това време.

Той описва, че в петата събота от Великия пост православните християни отдават похвала на светата икона на Богородица, наричана още „Благодатна", намираща се в свещения стар храм в село Воден. Чрез чудотворната икона Пресветата Майка ни дарява безбройни изцеления и благодат. Една от най-прослвените й способности е да помага на жени, които имат проблем със зачеването, да станат майки.

Широко разпространена е историята с чудото, случило се на жена, която не успявала да забременее. Закъсняла за празника на Дева Мария. Поради това не получила благословен хляб тя счела това за лош знак и започва да плаче от страх дали ще се сдобие някога с рожба.

Йереят съчувства на жената и търси останало парченце от благословения хляб, но не открива дори и троха. Но взема ябълка, оставена като дар пред иконата
„Благодатна Богородица Дева", а жената я приема с вяра. И наистина - скоро след това тя забременява. За да изрази благодарността си към Божията Майка, тя украсява богато светата икона, като заръчва да изковат златна ябълка и я дарява за спомен на храма.

След това чудо се ражда традиция за празника, който е посветен на това събитие, чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Този обичай се е превърнал в местна традиция и може да бъде видян и в други храмове от Пловдивската епархия.

Ябълките се подреждат още в първия петък от поста и престояват на чудотворната икона пет седмици - чак до празника, по време на който се раздават на жените, които все още нямат деца, за де се сдобият с рожба. Майката Божия продължава да твори чудеса и до днес и да дарява дечица дори и на хора, които вече са на път да загубят надежда. С тази чудотворната способност е известна както иконата, така и манастирът.
Миряните вярват, че жени с проблеми при забременяването, след като им бъде прочетена молитва пред чудотворната икона и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома - в саксия или двор), скоро след това зачеват. Чудесата, които са извършени от Божията Майка пред тази чудотворна икона, са много и продължават да се случват вече векове наред.

Специалната практика, която помага на жените да заченат, включва и това те да преспят в навечерието на празника в църквата. Счита се, че именно тогава силата святото място разполага с най-голяма сила, защото светецът покровител посещава мястото и се отзовава на молитвите от вярващите. Този свят празник е шанс на много двойки да сбъднат най-съкровеното си желание и да се сдобият с дете.

Друг ритуал за рожба е плетенето на коланче. За целта опасват три пъти църквата с памучен конец, а след това той се сгъва и се засуква, както мартеница. Изработеното коланче се осветява в църквата, а след това жените, го вързват и го носят около кръста си в продължение на четиредесет дни. Вярването гласи, че именно в този период жената ще забременее.

Ако след тези 40 дни жената все още не е успяла да забременее, трябва да продължи да носи коланчето. Не се сваля, докато не зачене.

Друг празник, който е свързан с чудотворната икона "Златната ябълка", е Преполовение. Местните жители го наричат „Руса сряда". Чества се в 25-тия ден след Великден. След тържествено богослужение в този ден чудотворната икона на Пресвета Богородица се носи до манастира „Св. Кирик" на ръце, като всеки се стреми да я поноси известно време, за здраве и успехи. Следобед шествието с иконата се връща обратно в горноводенската църква.

Често чудотворната икона гостува в църквите на различни градове в страната, а вярващите я окичват с ябълки, какъвто е обичаят.

Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка" е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.