• 21 Фев 2019 |
 •  USD / BGN 1.7244
 •  GBP / BGN 2.2495
 •  CHF / BGN 1.7244
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Мика Зайкова: Контрабандата у нас си има политически чадър

Мика Зайкова: Контрабандата у нас си има политически чадър

/КРОСС/ Скептик съм по отношение на намаляването на сивата икономика, защото в България контрабандата е налице, крият се трудови договори и се работи в сивия сектор. За съжаление не можем да се похвалим с кой знае какъв успех в битката с контрабандата. Тя би могла да се намали само ако има политически ангажимент. Без политически чадър не може да има контрабанда в огромни количества, а при нас е точно така.

Ако мислите, че това се отнася само до управляващите, жестоко се лъжете. Контрабандата може да се сравни с едни шлангове, по които тече нещо. Ако си в управлението, шлангът е с по-голям диаметър. Ако си в опозиция - той е с по-малък диаметър, но пак тече.

Как да искаме да се намали, след като всички са в тази игра?

Трябва да има политическа воля да се спре. Само че алчността няма предел. Независимо от това, че има минимални данъци, бизнесът прави по-широки стъпки в сивата икономика. Основната река, от която черпи сивата икономика, е криенето на ДДС. Има фирми, в които от горе до долу всички получават минимална заплата. Което не е вярно и ощетява както данъчната сфера, така и самите хора. В края на пътя, когато човек се пенсионира, се оказва с малка пенсия, защото осигуровките са ниски. Държавата е направила доста сериозни стъпки в това направление с ниските данъци. Бизнесът е ощетен от друга гледна точка - няма достъп до финансов ресурс. И тук е ролята на държавата. Ние 10 г. сме извън еврозоната, а евтиният финансов ресурс е точно там. Там и лихвите по бизнес кредитите са ниски, там има редица облекчения, които могат да се ползват. Стоенето извън еврозоната е вредно за бизнеса. Валутният борд стабилизира хаоса в нашата икономика, но това беше преди 20 г. Сега вече е крайно време да влезем в еврозоната или да се откажем от валутния борд, защото той спъва развитието на икономиката. Това, което г-жа (Ангела) Меркел (германският канцлер - бел. ред.) каза тук с половин уста, нямаше кой знае какво значение. Важното е какво казаха баварците в Германия, защото Бавария е най-силната област. Тя фактически е вратът, който движи главата на федералната република. А Бавария казва категорично „не" на нашето влизане в еврозоната. Ако някой си мисли, че Германия ни е подкрепила, нищо не е разбрал. Баварският премиер каза: Да, заповядайте (в еврозоната), но не сте готови. Т.е. те нямат никакво намерение към момента да ни пропуснат там. Има нещо, което е изключително важно.

Ако ние сега не влезем в еврозоната, това ще се отложи чак за 2022 г. Да не забравяме, че изтича мандатът на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ни е голям приятел. Ще има едно наместване на пластовете в ЕК. Отлагането е крайно вредно за нас. Имам известни опасения за това, което предложи г-н Софиянски преди време срещу сивата икономика. Става въпрос отново за влизането в еврозоната - видите ли, че и ние ще се отървем от валутния борд. В някоя нормална държава без корупция и сива икономика, това би било чудесно. При нас има прекрасни специалисти, които могат да управляват централната банка. Тя не е банка като банка - няма пари. Биха могли да се справят с огромното предизвикателство, а то е освобождаването на един огромен валутен резерв от 26 млрд., който сега държим заради борда В момента, в който падне бордът, този ресурс ще е свободен. Само че ако той се използва нерационално, неефективно, и се разграби, както се случи в Гърция, ще се стигне до колапс. Като имам предвид политическата класа и нейните интелектуални качества - хората в парламента и в правителството разполагат с експерти в икономиката, но се броят на пръсти. Това е причината трудното да се удържат юздите им.

Корупцията е майка на сивата икономика. Бащата е политиката. Тя стимулира сивата икономика.

Най-важното е липсата на реформа в съдебната власт. Ако тя работеше бързо и ефективно, никой нямаше да си помисли да посегне. Нашето законодателство е добро, то е синхронизирано с европейското. Само че то е врата в полето, защото елитът не се съобразява с него. Ние провеждаме шумни акции, ловим корумпираните, но няма наказуемост. Всички са бели като снежинки. Категорично можем да кажем, че държавата и нейният политически елит съдействат за запазване на високите нива на сивата икономика. Те пречат на бизнеса да излезе от летаргията. Бизнесът се мъчи да направи това, което трябва в реалната икономика, ако има нормална среда. Той не може да живее и да се развива, без да има инвестиции. А хората с пари не се чувстват сигурни да дойдат в тази държава. Какво се случва с преките чужди инвестиции в течение на години? За 10 г. те са намалели много пъти. От 3 млрд. евро до по-малко от 1 млрд. Вместо да вървим нагоре, се получава обратното. Това е причината да казвам, че не ни чака ръст през следващите години. Ние просто направихме пак капитална грешка - не използвахме добрия цикъл да привлечем инвеститори, защото направихме мимикрия на реформи.

Източншк: Мика Зайкова - за БГНЕС

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тьота Зайка откри топлата вода , лелче от времето на соца контрабандата е под политически чадър ....

13.02.2018 19:58:51

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)