• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Папа Франциск призова за радикална европейска социална икономика (видео)

Папа Франциск призова за радикална европейска социална икономика (видео)

/КРОСС/ Папа Франциск призова Европа да разруши стените, изградени да я пазят от мигрантите и да приеме радикална социална икономика, която да служи на мнозинството, а не на малцинството, предаде AFP.

Той припомни основателите на ЕС и заяви, че те са посмели да променят радикално моделите на обществото, довели до Втората световна война. „Днес повече от всякога тяхната визия ни вдъхновява да строим мостове и да разрушаваме стени", заяви той по време на церемонията по награждаването му с отличието „Карл Велики", проведена в Кралската зала на Апостолическия дворец във Ватикана.

„Да не правим празничен жест, а по-скоро да се възползваме от повода, за да пожелаем нов и смел тласък за развитие на този любим континент. Паметта не само ще ни позволи да не повтаряме грешки от миналото, но ще ни даде достъп до придобивките, които позволиха на нашите народи да преодолеят успешно историческите кръстовища, пред които биваха изправяни. Преливането на памет ни освобождава от съвременната и често пъти по-привлекателна тенденция да градим прибързано върху подвижни пясъци онези светкавични ефекти, които произвеждат лесни, бързи и илюзорни политически дивиденти, но не градят човешка пълноценност," посочи папата.

„Ако има една дума, която трябва до повтаряме, докато не се уморим, това е думата „диалог". Призвани сме да издигаме култура на диалога, като се опитваме с всички средства да създаваме предпоставки за постигането на тази цел, което ще ни позволи да възстановим социалната тъкан. Културата на диалога предполага истинска подготовка и извисяване, което ще ни позволи да приемем отсрещния като достоен събеседник, да гледаме на чужденеца, на мигранта, на принадлежащия към друга култура като на личност, която трябва да бъде изслушана, зачитана и оценена. Тази култура на диалога трябва да бъде включена във всички учебни програми. Сега спешно се налага да градим коалиции, които са не само военни или икономически, а културни, образователни, философски, религиозни - коалиции, които да разкриват, че зад много конфликти стои борбата за власт на икономически групировки. Тези коалиции трябва да са способни да защитят народите от използването им за недостойни цели. Нека въоръжим нашите народи с културата на диалога и на общуването", призова Франциск.

Значителна част от речта му бе посветена на младите поколения. „Нашата младеж има определяща роля. Тя не е бъдещето, а е настоящето на нашите народи, защото със своите мечти и със своя живот сътворява европейския дух. Ако искаме да си представим нашите общества по различен начин, трябва да създаваме работни места за достоен и добре възнаграден труд, особено за нашата младеж. Това изисква нови икономически модели, които са по-обхватни и равноправни, не са в услуга на малцина, а облагодетелстват хората и обществото. От нас се изисква преход от икономика на текучеството, в която необузданото пазарно препускане е премахнало солидните основи за вземане на решения, към социална икономика. Мисля например за социална пазарна икономика, за преминаване от икономика, основана върху доходи и печалби чрез спекулации и лихварски заеми, към социална икономика, която инвестира в хората, като създава работни места и повишава квалификацията", изтъкна папата.

В заключение той заяви, че мечтае за млада Европа, която е в състояние все още да бъде майка, защото зачита живота и дава надежда за живот. За възраждането на тази уморена, но все още пълна с енергия и потенциал Европа, своя принос може и трябва да даде Църквата. Пътят на християните към пълно единство е велик знак на времето, подчерта Франциск.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.