• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Повдигнаха обвинения срещу служител на МИ и помагач за измама

Повдигнаха обвинения срещу служител на МИ и помагач за измама

/КРОСС/ Служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са с повдигнати обвинения за измама след проведена операция, под ръководството на СЗА-СГП, с участието на ДАНС, съобщиха от Прокуратура на Р България.

Днес се проведе специализирана операция за противодействие на корупцията, под ръководството на Специализирано звено „Антикорупция" към Софийска градска прокуратура (СЗА - СГП), с участието на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС).

Акцията е във връзка с образувано на 9 октомври 2017 г. досъдебно производство с постановление на прокурор от СЗА - СГП. По досъдебното производство е приложен сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС, по повод на който е извършена проверка от агенти от дирекция „Финансова сигурност".

В хода на разследването до момента е установено, че служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са възбудили и поддържали заблуждение у различни граждани - кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност", че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.

След разрешение на Софийски градски съд (СГС) са извършени претърсвания и изземвания в три обекта в гр. София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката. При извършените действия са намерени и иззети книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., имащи значение за престъпната дейност.

Двамата извършители са задържани за срок до 72 часа. Установено е, че единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.

На двамата са повдигнати обвинения за измама в съучастие - престъпление по чл.210, ал.1, т.1 вр. чл.209, ал.1 вр. чл.26, ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

Активните процесуално-следствени действия по случая продължават.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.