• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Български стартъп награден от краля на Испания

Български стартъп награден от краля на Испания
Имагга спечели приз за иновативни технологични решения на South Summit 2015

/КРОСС/ Българският стартъп Имагга получи приз за най-успешна стартираща компания, предлагаща иновативни технологични решения, предназначени за големия бизнес (Tech for Big Players Award) в конкурса South Summit 2015. Престижната награда бе връчена на официална церемония лично от Краля на Испания Фелипе VI, който след церемонията разговаря с победителите във всяка от категориите.

Имагга бе единствената компания, измежду четирите получили приз, която не идва от испаноговоряща страна.

South Summit е водещото събитие за предприемачество в испаноговорящия свят и Европа. За три дни над 12,500 участници, 100 селектирани иновативни компании, 650 инвеститори, 325 журналисти и 275 лектора взеха участие във форума, който се проведе в историческата Лас Вентас - сграда построена в началото на века и дом на известния бой с бикове. Специален гост на събитието беше Стийв Возняк, който заедно със Стив Джобс основава Apple и проектира станалите легендарни компютри Макинтош.

Над 100 внимателно селектирани компании представиха на живо своите проекти, разделени в четири категории - дигитални решения за масовия пазар, здравеопазване и биотехнологии, индустриална революция и решения за големия бизнес. България бе представена от три иновативни продукта - технология за автоматично анотиране на снимки на Имагга, умни очила за по-добър сън и възстановяване след дълго пътуване на Новалоджи и специална приставка за тоалетни чинии Кукналл.

"За мен беше предизвикателство и същевременно огромна чест да представя иновативната технология на Имагга пред множество предприемачи, инвеститори и журналисти, събрали се от Европа и Южна Америка за вдъхновяващо и страстно по испански събитие за предприемачество. Представянето на идеите от арената, която е дом на известната борба с бикове допълнително вдигна адреналина и направи преживяването наистина уникално.", споделя Георги Къдрев, съосновател и управител на Имагга.

Имагга разработва технология за автоматично разпознаване на обекти и концепции в дигитални снимки, която да се използва от други компании, които работят с голям обем изображения. Решението е разработено от екип от 8 човека и е базирано на машинно обучение посредством невронни мрежи.

Само през последните три години са направени и споделени в социалните мрежи повече снимки отколкото в цялата история на фотографията. Огромното количество дигитални фотографии биват споделяни или оставят забравени завинаги в мобилните телефони на милиони потребители. Тяхното последващо намиране и използване е затруднено, поради факта, че повечето хора никога не намират време да категоризират и да опишат направените от тях снимки. Дори съвременните смарт телефони не се справят добре с намирането на снимки - единственият начин да откриете снимките на домашния ви любимец от морската ви ваканция преди три години е като се ориентирате за датата или разчитате, че телефонът е добавил данни за посетените места.

Технологията на Имагга автоматично добавя описание за съдържанието на снимката, без човешка намеса и по този начин прави всяка колекция от снимки удобна за използване, а за бизнесите добавя и възможност за монетизиране на огромните количества дигитални данни, които те съхраняват.

Имагга е основана през 2009 год. от Георги Къдрев, Христо Георгиев, Павел Андреев и Ставри Николов. Инвеститори в копманията са LAUNCHub и бизнес ангели, базирани в България и Силициевата долина. Технологията на Имагга е широко използвана за категоризация и анотация на снимки в мобилни приложения, при анализ на споделено съдържание в социалните медии, в редица креативни кампании на мултинационални компании.

Източник: www.economic.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.