• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ръст от 250% на продажбите на жилища в нови сгради отчете „ЕРА България”

Ръст от 250% на продажбите на жилища в нови сгради отчете „ЕРА България”

/КРОСС/ В Пресклуба на БТА бяха представени факти за тенденциите и очакванията за пазара на недвижими имоти у нас и в Европа от Франсоа Ганьон, президент на „ЕРА Европа", международна франчайзингова мрежа в областта на жилищните имоти. В пресконференцията участва също и Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България". По данни от компанията за последните три месеца се регистрира повишение от 250% на продажбите на жилища в новостроящи се стради в София и Варна. Най-много извършени продажби в нови сгради има в южните райони на София. Средната цена за жилище с две спални е 800 евро на квадратен метър и може да достигне до 1 100 евро в зависимост от сградата и нивото на завършване на апартаментите.

Средният срок за продажба на жилище през 2013 г. е бил 100 дни, а за последните 6 месеца пада на 63 дни. За София, през тримесечието юни, юли, август, един жилищен имот намира новия си собственик за 52 дни. За Варна средният срок за продажба в кварталите е 60 дни, а в централните райони отнема 74 дни. Увеличеното влагане в недвижими имоти в последните месеци доведе до продажба на малки апартаменти тип ателие на цени от 25-30 000 евро за по-малко от две седмици. Анализите сочат, че най-дългият среден срок за продажба на жилище е в Португалия - 270 дни, а най-кратък е в Швеция - 50 дни.

Нивото на сделките в София бележи ръст по данни на статистиката, но тук не се отчитат сделките ново строителство, които са на ниво договор за строителство, както и тези на ниво предварителен договор и все още няма официално регистрирана сделка. Също така поради банковата криза от юни до август за това тримесечие има повече сделки. За градовете София, Варна и Бургас, офисите на ЕРА отчитат 17% увеличение на продажбите за последното тримесечие, в сравнение със средния брой за първите 6 месеца на годината.

За София средната продажна цена е била 50 000 евро за южните квартали при средна квадратура на имота от 67 кв.м за първите 6 месеца на годината. Това обикновено е двустаен тухлен апартамент на цена от 40-50 000 евро или панелно жилище на цена от 30-40 000 евро. На европейско ниво, след България, най-ниска е средната цена на жилище в Анкара, Турция - 70 000 евро, а най-висока е в Берн, Швейцария. Там средната цена достига 1 600 000 евро за второто тримесечие на 2014 г.

Г-н Ганьон отбеляза, че България има един от най-високите лихвени проценти по ипотечни кредити в Европа - 7,1%. За сравнение, най-ниски са лихвените нива в Турция - 0,97%. Това се превръща в пречка за хората, които си купуват жилище за първи път. Той представи и данни на „Евростат" за безработицата в страните, в които „ЕРА Европа" работи. Според тях България е на трето място по безработица с 11,5%, като пред нея са само Португалия и Кипър - съответно с 14% и 14,9%.

По време на посещението си в България Франсоа Ганьон ще проведе и открит семинар „10 стъпки как да увеличите приходите във Вашата агенция за недвижими имоти", който ще се проведе на 16 септември 2014 г. в София, в Best Western Hotel Expo, зала Еспланада. Франсоа Ганьон ще се срещне със собственици и управители на агенции за недвижими имоти и ще дискутира с тях тайните методи, чрез които агенциите от мрежата на ЕРА успяха да увеличат своите резултати в някои случай със 100%.

Повече информация можете да намерите на: http://era.bg/ и http://www.eraeurope.com/

 

Франсоа Ганьон е Президент на ЕРА Европа с над 30 години опит в сферата на бизнеса с недвижими имоти в САЩ, Канада и Европа, като последните 20 работи на европейските пазари, където ЕРА е представена.

 

През 2007 в България стъпва компанията ЕРА - водещa световна франчайзингова система за предоставяне на услуги на пазара за недвижими имоти. ЕРА недвижими имоти е утвърдена компания със световно признание, която започва своята дейност през 1972 г. в САЩ. Днес ЕРА има 30 000 брокери и асоциирани членове и над 2 900 офиси в САЩ, Европа и други страни по света, които предлагат първокласно обслужване. „ЕРА България" е част от международната франчайзингова система на ЕРА, която предлага франчайзинг услуги на български фирми за създаване, развитие и управление на бизнес в областта на недвижимите имоти. От своя страна ЕРА Агенциите предлагат на своите клиенти професионални услуги при покупка, продажба или наем на имот в градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново и всички други райони в България.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.