• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Максим Бенвенисти: Българският антисемитизъм е импортен

Интервю на Деница Георгиева, Информационна агенция КРОСС
На какво се дължи нарастването на антисемитизма в България в последно време?
Българският антисемитизъм за щастие на българското общество преди всичко е импортен. Българинът не е антисемит по душа, но не бих го нарекъл и особено толерантен. Исторически, българи и евреи никога не са воювали. Първият сериозен антисемитизъм в България идва с Освободителната война. Първите антисемитски идеи идват от императорска Русия. Следващата вълна на антисемитизма е от края на 19 и началото на 20 век, когато в императорска Русия вървят процесите за ритуални убийства и евреите са обвинени, че пият кръвта на деца. Дори в България има опит за монтиране на такива процеси - в Ямбол, в Лом и Стара Загора. Една име, което сега се споменава като будител Методи Кусевич, митрополит на Стара Загора, е подбудител на тези процеси. Следващата вълна на антисемитизъм, която пак е импортна, е след Първата световна война, идва с бялата гвардия, когато бягайки от Русия и болшевиките, емигрират в България. Болшевизмът се обявява за изключително еврейско явление. Коминтерна се председателства от Зиновиев, който е евреин. Следващата вълна на антисемитизма е нациската, което е чисто копиране на германския модел. Следва съветската вълна. Още през 1948 г. евреите в България започват да инкасират негативното отношение, разкриват се псевдоними на писатели, артисти, следва делото срещу лекарите-евреи. Ако Сталин не беше умрял щяхме да имаме второ лице на Холокоста, освен това на Хитлер. Друг вид антисемитизъм е борбата срещу ционизма. Враг № 1 на социалистическа България бе Израел. При скъсване на дипломатическите отношения, много евреи, заемащи ръководни постове, бяха освободени и преместени. И днес антисемитизмът в България е импортен, преди всичко от Западна Европа.
Друг момент е, че живеем във виртуален свят, който създава представи. В северозападна България няма нито един евреин. Сайтовете са пълни с антисемитски позиции и текстове, именно от Северозападна България. Днес, много българи мразят евреите без дори да са виждали евреин.
Допълнителен, лош момент внася бедността. Почват да се мразят всички. Евреите са удобна мишена, защото съществува огромна литература във виртуалното пространство. Има много информация за световния евреин. Българският антисемитизъм се корени в нарастването на омразата в обществото и външни влияния, но не е заради поведението на евреите.
Колко са членовете на „Шалом" в България? Колко голяма е еврейската общност в България?
В България членовете на „Шалом" са 3900 души. От тях има и 900 деца. Заедно с българските съпруги и съпрузи, защото всичките сме смесени, това са 5-6 хил. човека. Няма нито един евреин-шеф на голяма медия, нито един главен редактор, както Хитлер обяснява, че евреите владеят медиите. Къда са митологичните израелски инвеститори?
С какви инициативи се занимава „Шалом"?
Съвсем скоро, една жена от детски дом в Годеч дойде при нас и каза, че децата няма какво да ядат. Жената си тръгна от тук с 1000 лв. Ние не можем да заместим българската държава и социалното министерство. 10% заделяме и се помога на системата първи дошъл-първи получил. Ръководството на „Шалом" се състои от материално независими хора и работим без пари. „Американ джойнт" направи една програма „Деца в нужда", която подпомага не само деца с еврейски произход. Това са американски евреи-дарители, които даряват през най-голямата световна еврейска организация. „Американ джойнт" догодина навършва 100 години. Ние организираме един детски лагер на година задължително. В еврейската традиция думата „благотворителност" не съществува. Съществува думата „справедливост" - онзи десятък за храма, който евреите плащат в Древен Израел. Още тогава са разделили даващия от получаващия, а помежду си са сложили храма. „Шалом" оперира годишно с около 600-700 хил. лв. Поне 50 хил. лв. се дават на хора без еврейски произход -детски домове, отделни случаи. Помагали сме и за лечение в Израел с пари.
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.