• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Самурайска броня и бойно камилско седло от Кадафи в колекцията на Тато

Музеят в Правец показва още от подаръците на Тодор Живков

София /КРОСС/  Самурайско снаряжение и бойно камилско седло са сред най-новите експонати в изложбата с подаръци на бившия първи Тодор Живков в Историческия музей в Правец. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС директорът Татяна Борисова.
Вчера в музея са пристигнали от София още 219 експоната, с които експозицията ще нарасне почти двойно. До момента тя включваше 239 позиции, обясни Борисова.
„Получихме още предмети от колекцията с подаръци на Тодор Живков. В петък ходихме да ги вземем. Имаме разрешение от министър-председателя да получим цялата колекция подаръци безвъзмездно с цел да ги обгрижваме вече като музейни експонати, да ги експонираме по различни теми и различни поводи, защото не всичко може да бъде показано наведнъж. И продължаваме, все още не сме взели всичко, защото няма време”, каза Татяна Борисова.

Служителите работят усилено, за да подредят експозицията до 7 септември, когато ще се състоят честванията по повод 100-тната годишнина от рождението на Живков. Но са оптимисти, че ще успеят навреме: „В момента установяваме кое какво е, описваме, сортираме, подреждаме. Както знаете, по български, в последния момент всичко ще е готово”.

Заради разразилия се шум около имената в инициативния комитет по организацията на тържествата музеят се радва на засилен интерес, както от страна на медиите, така и от обикновените граждани, които са любопитни да видят подаръците на Тодор Живков.
„Шум има и ще го има, но в крайна сметка Тодор Живков е бил държавен глава на България. Историята е тази, която ще даде окончателната оценка. Ние сме в Правец и няма как иначе – има инициативен комитет, хората искат този ден да се чества. Нищо лошо не виждам в това. Човек не е само положителен или отрицателен. Тодор Живков има място в българската история”, каза по този повод Татяна Борисова.

Цялото интервю четете ТУК

/ВС/
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.