• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Талибани поеха отговорността за убийството на бившия президент на Афганистан

Талибани поеха отговорността за убийството на бившия президент на Афганистан

Бойци от движението на "талибаните" поеха отговорността за убийството на един от най-големите афганистански политици, бившия президент на страната Бурхануддин Раббани, което бе извършено снощи пред дома му в столицата Кабул, предаде "Ройтерс".

Кървавото престъпление, подготовката за което е отнело на организаторите няколко месеца, бе извършено буквално на масата за преговори от самоубиец-атентатор, предаде един от талибаните. По думите му, талибаните са организирали нарочна среща с Раббани, като са му обещали, че ръководството на религиозните екстремисти ще седне с него на маса за преговори.

Бившият президент, който доскоро беше начело на "Върховният съвет на мира" е искал да убеди онази част от умерените екстремисти екстремисти да се завърнат към цивилния живот. Вероятно силата на убеждението на Раббани е било голямо, тъй като според запознати именно тези негови действия са причина за физическото му ликвидиране.

Атентатът е станал след като талибани използвайки като предтекст преговори, са дошли до дома на Раббани, който се намира в престижен и строго охраняван комплекс в дипломатическия квартал на Кабул. Един от тях, самоубиеца-камикадзе на име Мохамед Масуум е донесъл със себе си бомбата, която не е намерена по простата причина, че никой не го е спрял за проверка.

По думите на очевидци, "веднага след като Раббани направи три крачки напред и понечи да прегърне Мохамед Масуум, последния активира взривно устройство при което освен самия той и целта на атентата - Раббани загиват и Талиб Уахид Яр и четири служители, които по това време бяха в къщата", изтъкна пред репортери един от лидерите на "талибаните" Забюлла Муджахид.

Според него, Уахид Яр Раббани е бил в къщата много пъти, тъй като преди това той е бил министър, когато талибаните бяха на власт.

Според полицията, бомбата е била скрита в чалмата на атентатора-самоубиец. Освен загиналите петима души сред пострадалите е и пристигналия специално за срещата Массум Станекзая - съветник на афганистанския президент Хамид Карзай.

Терористичната атака в Кабул бе осъдена остро от американския президент Барак Обама, който поиска извършителите да бъдат изправени пред правосъдието и призова воюващите страни да сложат край на насилието в Афганистан.

Ръководител на Съвместният щаб в афганистанската столица адмирал Майкъл Милън, коментирайки убийството на Раббани посочи, че този акт на насилие означава промяна на стратегията за талибаните, които не са в състояние да "спечелят войната", заради което вече прибягват до подобни самоубийствени атаки.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.