• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Култовите R.E.M. официално поставиха край на своето съществуване

Култовите R.E.M. официално поставиха край на своето съществуване

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Популярната американска рок група REM обяви своето оттегляне от музикалната сцена, предаде ИТАР-ТАСС. Групата неизменно присъстваше във всички по-известни музикални класации в света в продължение на повече от 30 години, като през това време имат записани 15 студийни албуми.

В специално подготвено изявление на групата се отбелязва: "Ние си тръгваме с чувство на дълбока благодарност, чувство на удовлетворение и дори удивление, че сме били в състояние да постигнем всичко това".

Музикантите изрази своята дълбока благодарност към всички онези, на които музиката им е "докоснала душата."

Известно е, че сред многобройните фенове на REM е и бившия вокал на "Нирвана", скандалния Кърт Кобейн. В началото на 1994 г. малко преди смъртта му, в интервю за списание "Rolling Stone", той заяви: "Нямам представа как те създават такава музика. Те са просто страхотни..." Преди да се самоубие Кобейн дори възнамеряваше да създаде съвместен музикален проект с вокала на REM Майкъл Стайп.

Освен Стайп в групата, която е основана през 1980 г. в Атънс, щата Джорджия, в САЩ участват още китариста Питър Бък, басистът Майк Милс и барабанист Бил Бери. Последният напусна групата през октомври 1997 година заявявайки, че иска да се отдаде на други проекти. Членовете на групата тогава решиха да не го заместват и да продължат представянето си заедно.

"С мен, Питър и Майк REM стана трикрако куче. Но и трикракото куче е куче, то просто трябва да се научи да работи по различен начин...", заяви след напускането на барабаниста Стайп.

Ръстът на популярността на REM е тясно свързана с развитието на т. нар. алтернативен рок. Силно повлиян от нетърпеливия, енергичен стил на 1970 пънк и ню уейв, алтернативният стил се отличава от основната поп музика през 1980 от неговия дисонантен звук и иронични текстове. Неговото развитие е подсилено от няколко промени в САЩ по това време, включително и на забележимото присъствие на регионални центрове в създаването и изпълнението на независима музика (музикално произведение, записано без подкрепата на големите звукозаписни компании); растежа на независими звукозаписни компании; и възхода на колежанските радио станции, които са освободени от ограниченията на търговските радиа, може да излъчват необичайно голямо разнообразие от музика.

Първият запис на REM, сингъла "Radio Free Europe", издаден през 1981 г., може би е първият комерсиален успех сред колежанските радиа, и става хит в Съединените щати. През 1982 г. групата подписва договор с една от най-големите независими звукозаписни компании, IRS Records. Първият албум на REM, "Murmurs", излиза през следващата година и се дължи до голяма степен от подкрепата на радиото в колежа, достигна до 36-то място в Билборд поп албум класацията. По-късно албумите -"Reckoning" (1984), "Fables for the Reconstructions" (1985), и "Lifes Rich Pageant" (1986) - също се оказват добри. "Document" (1987) влиза в ТОП 10 на най-добрите в Билборд класацията, от който албум влиза и първия сингъл на групата в ТОП 10 на синглите - "The One I Love".

През 1988 г. REM подписва договор с "Warner Bros.", която е най-голямата звукозаписна компания и издава "Green", който влиза в десетте най-добри албуми, в който е и популярната песен "Stand". "Out of Time"(1991) се превръща в най-продавания албум за 1991 г.,в който са включени основните сингли "Losing My Religion" и "Shiny Happy People".

В тези албуми, както и в "Automatic for the People" (1992) и Monster (1994), групата въвежда духови и струнни инструменти, изкривени звуци на китара, и по-разбираеми текстове, които често отразяват все по-голям ангажимент към политически каузи като опазване на околната среда и гражданските права.

През 1992 г. REM печели три награди "Грами", включително и наградата за най-добър алтернативен албум за "Out of Time". Успехът на групата спомага за утвръждаването на алтернативен рок, като част от основно течение в американската музика. През 1996 г., до тогава те са продали общо около 30 милиона албума, REM подписа нов договор за 80 милиона долара с "Warner Bros.", точно преди издаването на още един успешен албум, "New adventures in Hi-Fi", който отива директно на номер едно в UK класацията.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.