• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Споразумение за сътрудничество в сферата на кинематографията подписаха България и Франция

Споразумение за сътрудничество в сферата на кинематографията подписаха България и Франция

Париж /КРОСС/ Щастлив съм, че днес подписахме един документ, който е много важен за България и прави страната ни все по-европейска държава - това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в Париж след церемонията, на която днес двамата с френския му колега Фредерик Митеран подписаха Споразумение за сътрудничество в сферата на кинематографията между България и Франция, съобщиха от министерството.

На събитието в салоните на българското посолство в Париж присъстваха и генералният директор на Лувъра Анри Лоарет, посланикът ни във Франция Марин Райков, дипломати, общественици и интелектуалци. Специално за церемонията в Деня на Независимостта на България пристигна и Силви Вартан, която двамата министри искрено поздравиха за ролята й на истински посланик на българския дух във Франция.

В словото си министър Рашидов изтъкна отличните взаимоотношения между нашите две страни. Двамата с френския министър не скриха, че ги свързва истинско приятелство, което много подпомага културния обмен между двете държави.

След подписването на Споразумението Фредерик Митеран изрази убеденост, че сътрудничеството не само в киното, но и във всички сфери на духовността между България и Франция, има богати перспективи.
На специална церемония веднага след подписването министър

Рашидов връчи най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век" с огърлие на министъра на културата на Франция Фредерик Митеран и на генералния директор на Лувъра Анри Лоарет за приноса им в развитието на световната култура. За първи път министър Рашидов обяви публично, че е предложил Силви Вартан за най-красивия български орден за духовни постижения - „Св. св. Кирил и Методий".

„Гордея се с този „Златен век"! Възхищавам се на българската култура и дълбоко вярвам, че в новия отдел за Византия в Лувъра България ще бъде представена със своето уникално наследство, със своето изкуство." - това заяви след награждаването си Фредерик Митеран.

От своя страна Анри Лоарет изтъкна: „Отличието „Златен век" е чест и много високо признание за мен. Идеите за сътрудничество, които споделих с министър Рашидов при идването ми в България преди два месеца, ще бъдат развити още утре при посещението на министър Вежди Рашидов в Лувъра, когото поканих на специална среща". Разговорът между министър Рашидов и Анри Лоарет е насрочен за петък, 23 септември, в една от специалните зали на световния музей.

По време на работното си посещение във Франция министър Рашидов и българската делегация аплодираха концерта на оркестър „ФМ Класик" в престижната зала в музея „Инвалидите".

Междувременно вече трети ден френските медии продължават публикациите си за новооткрития на 19 септември в София Музей на социалистическото изкуство. Списание „Нувел обсерватьор", сп. „Поан" и вестник „Паризиен" цитират думите на министър Рашидов при откриването на музея:

„Време беше тази епоха да заеме мястото си в музея". Посочва се и очакването на вицепремиера Симеон Дянков този музей да се превърне в една от най-големите туристически атракции в София. Информация за новия Музей на социалистическото изкуство в София е публикувана и в 32 френски сайта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.