• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Петков: Николай Младенов трябва да си понесе политическата отговорност за Шенген

Петков: Николай Младенов трябва да си понесе политическата отговорност за Шенген

 

 

Външният ни министър се занимава със сватбата си в Евксиноград и с всякакви щуротии, но не и със стратегическите за България въпроси. И за това трябва да му бъде потърсена политическа отговорност”, категоричен е депутатът от левицата

 

Владимир Савов, Информационна агенция КРОСС

 

Г-н Петков, как ще коментирате отлагането на приемането ни в Шенген по настояване на Холандия и Финландия?

За последните десет години това е най-големият провал на България в изпълнение на стратегическите цели, които сме си поставяли. Аз бих го определил преди всичко като провал на нашата дипломация, на външното ни министерство. Никога не съм крил негативното си отношение към Иван Костов и неговата компания, но всички си спомнят усилията, които положи външният ни министър Надежда Михайлова за свалянето на визите. Разбира се, за това заслуга има и министър Бонев. Всички си спомнят усилията и неистовия стремеж на Соломон Паси да покрием критериите и да станем членове на НАТО. Всички знаем огромния ресурс, който Ивайло Калфин хвърли, за пълноправното ни членство в ЕС. Разбира се, цели правителства са със заслуга за тези събития, които предопределиха в стратегически план развитието на нашата страна. И всички сега сме свидетели за абсолютното безучастие, нещо повече, на арогантното поведение на министър Николай Младенов, по повод неприемането ни в Шенгенското пространство. Аз предупредих още през септември 2009 г., че ако правителството не изведе това като ясен приоритет, ако не се фокусират усилията на вътрешното министерство и на Министерство на външните работи, ние ще се провалим. За съжаление, така и стана. Ние бяхме договорили, имам предвид кабинета на Сергей Станишев, април месец тази година, заедно с Румъния да станем членове на Шенген. За съжаление, се провалихме и то в два аспекта. Първият, техническите критерии – април месец не бяхме готови, и вторият е политическият, за който основната вина е на външния министър и на него трябва да му се търси най-строга политическа отговорност. Такъв провал слага неприятно петно върху България, защото ни поставя в една или друга степен като държава втора категория.

Защо провал на външно министерство? Защото не бяха потърсени усилията на стратегически наши партньори.

На първо място ще посоча САЩ. Съединените щати подкрепят България през последните 20 години във всичките й стратегически намерения, и политически, и организационно и методически. Аз самият знам много добре каква помощ е оказана на вътрешното ни министерство за целия този период от време, но САЩ и техният ресурс на влияние, който никога не е за подценяване, не бяха потърсени от външния министър.

Второ, институционално не беше потърсена координация, защото ние сме пълноправен член на Европол. А централата на Европол е в Холандия. Не беше потърсено ръководството на Европол, а това е, пак казвам, въпрос на координация, да изясни пред холандските власти оценката си за качеството на работата с България. А България работи с Европол през последните 15 години изключително добре. Нещо повече, най-големите масиви на службата за трафика на хора и за трафика на жени с цел сексуална експлоатация са подготвени именно в България.

Не беше потърсена подкрепата и на други ключови институции и крайният резултат е този, че България получи една лоша оценка. При положение, че се направи изключително много за последните 7 години. Разбира се, че съществува въпросът за контрабандата – на цигари, на горива, незаконното производство на алкохол, но това са въпроси, които стоят с голяма сила пред нас и ще продължат да стоят и в перспектива, те влияят и върху социално-икономическата перспектива в България, но най-големият провал е политическият провал.

 

Холандците дадоха един срок до следващия доклад, да видят какви ще са констатациите в него и евентуално след това биха отворили темата отново. Какво следва за нас?

Вие си спомняте, че преди няколко месеца имаше едно остро писмо от министрите на вътрешните работи на Германия и Франция. Сега имаме много остро заявени позиции от страна на Холандия и Финландия. Разбира се, че ние можем да търсим обяснението и във вътрешнополитическата ситуация там, но аз си спомням когато Германия имаше големи резерви за членството на България в ЕС, аз съм ходил два пъти там и съм се срещал с десетки депутати в Бундестага, срещал съм се с тогавашния вътрешен министър на Германия, д-р Шойбле, един много приятел на България, сега министър на финансите на Германия. Външният министър Ивайло Калфин беше за три месеца три пъти в Германия и проведе срещи с депутати, с неправителствени организации, с министри. Президентът също се ангажира. Тук няма координация между институциите. Президентът се ангажира с членството ни в Шенген, но се ангажира по своя воля.  Сергей Станишев се ангажира, при срещи с посланици и задгранични пътувания, с членството ни в Шенген, но се ангажира по своя воля. Тук няма никаква координация, тук не се търси решение по въпроса. Външният ни министър се занимава със сватбата си в Евксиноград и с всякакви щуротии, но не и със стратегическите за България въпроси. И за това трябва да му бъде потърсена политическа отговорност.

 

БСП ще предприеме ли нещо конкретно в тази посока?

Нашата партия има готовност да работи за членството ни в Шенген. Председателят Станишев многократно го е заявявал от парламентарната трибуна.

 

Аз имах предвид по отношение евентуалното искане на оставката на министър Николай Младенов?

Главната цел е да направим всичко възможно, за да влезе България в Шенгенското пространство. Това, че не министър Младенов не му е мястото в кабинета е вън от всякакво съмнение – той се ожени, изпълни стратегическата цел сватбата да е в Евксиноград, а ние ще плащаме за този му гяволък. Оттук-нататък трябва да бъде направена реална оценка, защото такива провали, на каквито сме свидетели… провалихме туристическия сезон. Но всички се питахме какво правим с руските, финландските и полските туристи, но никой не пита днес какво ще правим българските туристи, които „Алма тур” остави зад граница. Какво правим със стотиците хора, чиито планирани ваканции са провалени, защото те няма да се състоят.

Провалът с Шенген е много тежък шамар за нас в политически план. И арогантността на външния министър стигна до там да отправя ултиматуми към държавите-членки при положение, че Илияна Йотова, която е от нашата партия направи едно много сериозно обръщение да бъде подкрепена България, един от евродепутатите на ГЕРБ направи изключително сериозно обръщение към своите колеги. Той се разграничи от външния министър. Така че за тези неща премиерът Борисов трябва да си даде ясна оценка кой пречи всъщност на България. Защото на България пречат някои нейни собствени министри.

 

Освен г-н Младенов, предполагам, че визирате и г-н Цветанов, във връзка с това, което казахте за Европол?

Включително и министър Плевнелиев има тежка вина, защото правителството прие през май месец един план с 56 мерки, които трябва да бъдат изпълнени, за да покрием критериите за Шенген. Една част от тези мерки са със срок на изпълнение ноември и декември. Някой от това правителство ли изпързаля България, внасяйки този план за приемане? Той е на стойност 20 млн. лева. Там има конкретни задачи, елементарни от строително-организационна гледна точка, които министър Плевнелиев не изпълни. Така че, вината като цяло е на правителството. Първият провал, разбира се е политически, така че своята вина носи и министър Цветанов. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

До Антикомунист

Първо трябва да се започне с такива като тебе.

25.09.2011 13:38:52

До Антикомунист

Първо трябва да се започне с такива като тебе.

25.09.2011 13:37:44

Ангел Мерк

Безспорно Румен Петков е абсолютно прав. В неговото интервю няма излишна или погрешна дума. Той е изключително точен защото познава много добре материята, за която говори. Ако не живеехме в Булгаристан при подобен провал правителството отдавна да си е отишло. И понеже това засега не става, ще гледаме Шенген през крив макарон.

25.09.2011 02:38:07

Антикомунист

Този Петков няма ли кой да го застреля

24.09.2011 18:23:38

Анонимен

за провала шенген сме виновни всички.най-вече управляващите.те не проявиха воля за промяна към доброто.оставиха циганите да безчинстват .неграмотните да грабят .допуснаха хаоса даси вихри.хората да живеят в ужаст.!дето се вика.изпуснаха питомото .агонят димото.плетенето на собсвените .бездънни кошници."разплетоха"стабилността и сигурността в държавата.кой ли му се ходи на избори.прави го напук. и така .но докога?въртене в концентричен кръг.докато изчезнем като народ.

24.09.2011 15:24:21

Анонимен

Румен Петков не е прав. Холандският шамар е в лицето на премиера Бойко Борисов.

24.09.2011 10:53:49

Анонимен

Със се Бокаса да си вървят всички, които ни теслими на главите, да се чудим какво да правим и как да се спасяваме от тези "скакалци"!

23.09.2011 19:47:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.