• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Бойко Борисов за събитията в Катуница

Бойко Борисов за събитията в Катуница

Бойко Борисов, министър-председател на Република България в интервю за сутрешния блок на бТВ

Водещ: Премиерът Бойко Борисов сега е на телефона. Поканата ни към него е провокирана от събитията в Катуница, здравейте.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Да започнем от генезиса на тези събития. За всички, мисля, е ясно- чувството на безнаказаност и хората, които твърдят, че са живели в постоянен терор години наред, подавали са жалби, но никой от полицията, Прокуратурата и държавата не е разглеждал тези жалби срещу Цар Киро. Имате ли отговор вие, сам за себе си защо никой до този момент не е заинтересувал как този човек е станал милионер и защо жалбите са потъвали някъде?
Бойко Борисов: Напротив. Даже вашите колеги биха могли да погледнат решение на главния прокурор, защото е данъчна тайна и нямам право аз да го разкривам. Преди десет дни някъде по няколко лица, включително и Цар Киро, се започнаха много мащабни действия. Това трябва да го каже главният прокурор.
Водещ: От страна на Прокуратурата мащабни действия?
Бойко Борисов: Да и заедно с данъчните служби и другите правоохранителни органи. Просто за съжаление, това стана пет дни след това.
Водещ: Събитията в Катуница?
Бойко Борисов: В Катуница, да.
Водещ: Резултати от тези проверки има ли или са в ход?
Бойко Борисов: Повтарям, с удоволствие бих съобщил, за да успокоя хората, но това е данъчна тайна и ще влезем в тежък конфликт. Снощи, може би към 22 часа, говорих с главния прокурор и с шефа на Агенция по приходите- проверката при всички случаи няма да бъде добра за тези хора.
Водещ: За фамилията на Цар Киро?
Бойко Борисов: Не искам да коментирам имена поради тази причина.
Водещ: Имате ли съмнения и това ще бъде ли обект на същата проверка....
Бойко Борисов: С главния прокурор Борис Велчев се разбрахме, че мога това да кажа по тази тема. Хората да бъдат спокойни за това, където си е живял 22 години така, надявам се в следващия месец това да не е така.
Водещ: Имате ли съмнения за разпъване на чадър от страна на местната прокуратура, на местната полиция и на местната община над Цар Киро през годините? Видяхме един пропуск, който размахваха хора, които са пострадали от неговия начин на живот, затова че той разполага с пропуск на общинска полиция. Имате ли съмнения, че някой е разпивал чадър?
Бойко Борисов: Аз в детайли повече няма да влизам, защото има и роми, и българи, и християни, и мюсюлмани, които правят неща, които и законът не позволява, и моралът на хората не ги приема. Само преди няколко дни видяхте, че българин застреля своите близки, крие се в Балкана. Просто има го това в живота, за съжаление. Първо, искам да кажа, че адски много съжалявам, че тези две млади момчета си заминаха, и са умрели, и са починали след подобни свади. Съболезнования за родителите им. Нека това да послужи за пример на всички как не бива една омраза, която тлее през годините, как от години това се е наслагвало.
Водещ: Но то се е наслагвало, защото държавата не е реагирала. И тези хора са били безпомощни.
Бойко Борисов: Държавата, г-жо Цолова, е много общо понятие. В държавата всеки един си има отговорност - и МВР, и Прокуратурата, и Съдът за всичко това, което се е случило. И тези, които през годините са позволявали да се продава фалшив алкохол, и наслагването на събитията. Но аз съм убеден, че сега това няма да продължи.
Водещ: Т.е. не се притеснявате като премиер на България от разгаряне на други пожари - в прекия и преносния смисъл, в други места от България като тези в Катуница?
Бойко Борисов: Истински искам да апелирам всички хора, че дали се харесваме или не - от векове живеем заедно и ще продължаваме да живеем заедно. Няма никаква друга алтернатива и с ромите, и с мюсюлманите, и с християните, и с всички други, които от векове живеят в България. Дали ни харесва или не- това е друга тема. Но ние трябва да се успокоим и да приемем живота такъв, какъвто е.
Водещ: Такъв, какъвто е, но със сигурност на хората, които живеят в Катуница не им харесва Цар Киро да бъде покровителстван с общинска охрана. Имате ли информация, че общината охранява Цар Киро, като какъв точно?
Бойко Борисов: Не, нямам информация. Затова казах да ви покажат кореспонденциите между нас и Прокуратурата по тези лица, защото те са още няколко от различен етнически произход, какво правят в момента колегите.
Водещ:Но всичките са от региона, така ли? Цар Киро, фамилията и други хора от региона?
Бойко Борисов: Не съм казал такова нещо. Помолих ви, търсете главния прокурор - ако поиска може да ви даде повече информация. Съжаляваме всички за това ,че са умрели децата. Това не трябва да се повтаря и политическите партии не трябва да се възползват от една подобна вражда или трагедия. За съжаление, има много махали и има много чисто български махали, които така се мразят, че много често в статистиките на МВР има „тъща убила зет си", „Зет уби тъст си" и подобни.
Водещ: Вие не смятате, че това е етнически проблем, особено на фона на вчерашните протести в София и в Пловдив да се спре циганизацията, да се спрат безразборните престъпления и ненаказаните престъпления, изпълнени от страна на цигани към българи. Политици ли смятате, че...
Бойко Борисов: Съгласен съм с протеста на хората, които са срещу безнаказаността. И всеки ден, години наред, дванадесет години аз съм говорил, говоря и се възмущавам от това ,че има безнаказаност. Условна присъда с три години изпитателен срок - защо условна и защо е с три години изпитателен срок? Но ако е била ефективна, сега хората няма да излязат на улицата. Така че всички по реда си имаме вина.
Водещ: Смятате ли, че има български политици, които се възползват в момента от ситуацията и я политизират в навечерието на изборите?
Бойко Борисов: Абсолютно. Нека да излязат и да кажат какво предлагат да направим с ромите в България.
Водещ: Вчера Волен Сидеров...
Бойко Борисов: Не искам повече да коментирам български политици, защото сме в предизборна кампания всички партии и се надявам най-накрая да започнат да си представят какво биха правили, когато спечелят изборите, а не да се възползват от всяка една подобна ситуация.
Водещ: Защо отправихте критики към работата на МВР в нощта на размириците и пожарите при условие, че резултатът е, че няма пострадали и жертви, което се предполага е била основната задача на оперативните работници там?
Бойко Борисов: Защото в закона пише ,че полицията е длъжна да се грижи за здравето, имуществото, свободите, правата на гражданите. Не мога да съм доволен от работата на полицията, при положение, че гледам горящи къщи. Няма значение на кого са - дали са Киро, на Иван или на Петър. Въпросът е, че когато има горящи къщи, значи те не са били опазени.
Водещ: Имате ли информация как футболните фенове, които виждаме в момента, и които разказаха, че сами са дошли до Пловдив, как са стигнали до там и кое ги е провокирало да стигнат до там?
Бойко Борисов: Няма да се превръщам в следовател. Има органи, които да проверят това. Повтарям. В протеста на хората има и протест към това ,че няма присъди. Надявам се всички ние, за да не излезе, че обвинявам съдебната система, но когато виждаме бунта на хората, когато виждат несправедливост, че рано или късно това се случва. А се случва, защото условна с три години изпитателен срок - какво да кажем? Той човекът си е бил пак на улицата, пак си е бил вкъщи.
Водещ: Смятате ли да отидете и да посетите тези места? След малко ще се включим от Катуница и „Столипиново", където вчера имаше сигнали, че се чакат размирици? Не са станали, само да успокоя всички наши зрители и няма днес бунтове и огньове. Разбрахме, че днес президентът Първанов смята да посети района.
Бойко Борисов: На другата линия звънеше президентът Първанов, ще се чуя с него- всеки може да посети и да направи това ,което смята за правилно. Считам, че Прокуратурата - следствието в случая и полицейските органи да дадат справедливостта на хората ,които желаят. Не трябва да ходят политици там, защото може би, само ще се нажежи ситуацията. В едни места ромите са недоволни от отношението на българите към тях, на друго българите страдат от ромски посегателства. На всеки му е неприятно като мине и няма шахти по улиците и ги слагаме през ден. Има неща, в които трябва много да работим. Това са двадесет и кусур години пропуснато време. Грешка още от времето на социализма е ромите да бъдат сложени в цигански гета. По този начин тяхната интеграция е сто процента провалена, защото се създават такива ромски общности и огромен проблем за държавата., защото това са много от неработещите, необразованите, нежелаещи да го правят, въпреки усилията на държавата в тази посока. Това е една тема, която пред България ще стои. Надявам се тук политиците не да скачат и да обясняват как ще направят ромите на сапун, защото това няма как да стане. Може на ядосаните хора да им звучи в ушите много добре, но няма да стане. Никой няма да го позволи - нито в България, нито в Европа, нито в света.
Водещ: Сигурна съм ,че драмата в Катуница ще се превърне в част от предизборната кампания и тези, които желаещите да бъдат кметове, местни управници, както и президенти по тези въпроси ще бъдат изключително важни за техните гласоподаватели и за хода на изборите.
Бойко Борисов: Ако така се печелят избори с ромски гласове или антиромски гласове, нищо добро не очаква България.
Водещ: Благодаря ви за това включване ,благодаря за това интервю. Министър-председателят на България Бойко Борисов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пълно е с управляващи ни кратунници. Време е да си ходите.Нищо добро ненапрявихте за хората!

27.09.2011 21:05:46

Анонимен

Същото очаква и Мездра. Циганският кмет да си помисли.

26.09.2011 12:54:07

Колело

Търкаляне по нанадолнището започна. Колкото повече приказваш, толкова повече се увеличава скоростта.

26.09.2011 11:30:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.