• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Програма Достъп до Информация ще връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация

Програма Достъп до Информация ще връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация

София /КРОСС/ За девети път Програма Достъп до Информация ще връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация. По този начин ПДИ отбелязва 28 септември - Международен Ден на правото да знам. Целта е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 59 номинирани се състезават в шест категории - четири позитивни награди „Златен ключ" и две антинагради - „Катинар" и „Вързан ключ".

Седем общини, една басейнова дирекция, единадесет регионални инспекции по околната среда и водите, две областни администрации, три министерства и Сметната палата са номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".

Девет граждани и четири неправителствени организации са номинирани за това, че активно упражняват правата си по ЗДОИ.

В категорията „Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" се състезават шест журналисти и екипите на вестниците „Сега" и „Дневник".

Номинирани за негативна награда са МРРБ, Община Ямбол, Община Видин, Агенцията по безопасност на храните, Министерство на финансите и Народното събрание. За анти-наградата „Вързан ключ" (най-абсурдно/смешно решение по заявление за достъп до информация) се състезават Община Пловдив, Община Кнежа, „Паркинги и гаражи - Благоевград" ЕООД.

Номинациите и мотивите към тях може да видите на специалната интернет страница за Деня на правото да знам (http://www.righttoknowday.net).

Специално по повод деветия Международен ден на правото да знам по поръчка на Програма Достъп до Информация бе създадена песента „Дишай". Музиката и аранжиментът са на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен. Изпълнява Андрония Попова.

В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г.

Церемонията за Деня на правото да знам в България се провежда с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България". Фирма CANTEK и Технополис България ЕАД осигуряват наградите в две от категориите. Отново имаме и любезното съдействие на издателска къща „СИЕЛА" и „Дамяница" АД.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.