• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

В РМакедония: Работим за подобряване положението на ромите

В РМакедония: Работим за подобряване положението на ромите

Скопие, РМакедония /КРОСС/ Република Македония, която тази година е председател на "Десетилетието на ромите", ще продължи с изпълнението на проектите за включване на ромите в обществото и за подобряване на тяхното състояние, заяви министърът на труда и социалната политика Спиро Ристовски на днешния образователен семинар в община Шуто Оризари.

"Именно затова оттук, от тяхната община призовавам ромите да ни подадат ръка за сътрудничество и да се включват в проектите, тъй като те означават по-доброто им бъдеще. Бъдещето на всеки гражданин на Република Македония, включително и ромите, е тук в тази държава, под това парче небе, където всички сме равни пред законите. Бъдещето на ромите не е някъде извън тези граници, а вътре в тях", отбеляза емоционално Ристовски на семинара, който се реализира в рамките на проекта "Спрете злоупотребата с либерализацията на визовия режим".

Той посочи, че в Министерство имат отделени 9, 340 000 лева за изпълнение на много проекти, като например активните политики и програмите за заетост на ромите. Той добави, че ромски информационни центрове са отворени в девет града в страната, а в рамките на предучилищното образование се осъществява проекта "включване на деца роми в обществените общински предучилищни заведения - детски градини", в който от 2006 г. досега са записани около 1 000 ромски деца.

В областта на образованието министърът информира, че са отделени пет милиона лева за подобряване на образованието на децата от ромски произход и че в сътрудничество с Министерството на здравеопазването през тази година е възможно освобождаване от заплащането на такса за имунизацията.

Вече е позволено на учениците роми и вписване в средно училище, ако имат до 10 процента по-малко точки от предвидените в конкурсите.

Реализирани са и няколко проекта в компетенциите на Министерството на транспорта и съобщенията за изграждане на водопроводни и канализационни мрежи и саниране на улици в много от общините, където живеят много роми.

От министерството отбелязват, че при разпределението на жилищата от проекта за "жилища на социално уязвими групи" са отпуснати 19 жилища, отбелязва онлайн изданието "Курир".

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.