• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проучване: Хърватска ще има нови управляващи

Проучване: Хърватска ще има нови управляващи

Загреб, Хърватска /КРОСС/ Хърватската опозиционна коалиция, водена от Социалдемократическата партия (СДП) има убедителна преднина от над 17 процента пред управляващата Хърватска демократична общност (ХДО), сочат последните резултати от анкета на агенция "Ипсос Плюс" проведена в навечерието на изборите, насрочени за 4 декември.

Според тази анкета, коалицията на СДП, в която са включени и Хърватската народна партия - Либерални демократи (ХНП), Хърватската партия на пенсионерите (ХСУ) и Истарският демократичен събор (ИДС) се радва на подкрепата на 37,2 процента от анкетираните избиратели, докато ХДС може да се надява на подкрепата на 20,1 процента от избирателите.

Проучването показва, че изборният праг от пет процента. който е условие за получаване на места в събора ще бъде преминат само от новосъздадената лява популистка партия Хърватски лабуристи - Партия на труда (Н-СР), която има подкрепата на 6,1 на сто от избирателите и потенциалния коалиционен партньор на ХДС, Блокът пенсионери заедно(БУЗ), за който ще гласуват 5,1 процента от хърватските граждани.

Ако тези резултати се потвърдят и на изборите през декември, в бъдещия събор няма да влязат Хърватската селска партия (ХСП), Хърватската партия на правото (ХПП) и Хърватската социално-либерална партия (ХСЛП), които редовно печелят места на всички досегашни избори в Хърватска.

Проучването показва и тревожната тенденция, че 77 процента от хърватските избиратели са на мнение, че страната върви в погрешна посока, отбелязва онлайн изданието "Курир".

Най-популярният политик в Хърватска е президента на държавата Иво Йосипович, който се радва на подкрепата на 80 процента от анкетираните, следван от лидера на СДП Зоран Миланович с 44 на сто и актуалния премиер и лидер на ХДС с 30 процента подкрепа.

Основният проблем, който притеснява хърватските граждани е безработицата (53 процента), следвана от външния дълг на страната (33 процента), лошите политици и политиката (32 процента), инфлацията (28 процента), подкупите и корупцията (26 процента), лошата икономическа ситуация (14 процента) и престъпността (10 процента).

Ако в момента се организира референдум за членството на Хърватска в ЕС, "за" ще се обявят 58 на сто от анкетираните, а отрицателно биха гласували 31 на сто, сочат резултатите от анкета на "Ипсос Плюс" в която са били обхванати 1 000 хърватски граждани.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.