• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

МС застана зад кандидатурата на Цветана Каменова за съдия в Международния съд на ООН

МС застана зад кандидатурата на Цветана Каменова за съдия в Международния съд на ООН

София /КРОСС/ На днешното си заседание Министерски съвет прие решение за подкрепа за кандидатурата на проф. д-р Цветана Каменова за съдия в Международния съд на Организацията на обединените нации за периода 2012-2020 г.

На 10 ноември 2011 г. предстоят избори за пет съдии от състава на Съда, включително едно място от квотата на Източноевропейската регионална група в ООН. Право да номинират кандидати за съдии имат не националните правителства, а националните групи към Постоянния арбитражен съд, които са независими в своите решения от правителствата. Шест национални групи са номинирали за поста съдия в Международния съд професор д-р Цветана Каменова, директор на Института за държавата и правото при Българската академия на науките.

Проф. д-р Цветана Каменова има опит като международен съдия в друг съд на ООН - Международния трибунал за бивша Югославия, в който бе избрана за съдия ай Шет през 2005 г. от Общото събрание на ООН със 157 гласа. Ръководила е в продължение на 11 години Института за правни науки на БАН и секцията по международно право в същия институт, автор е на 15 книги и на повече от сто статии по международно право, публикувани в България и в чужбина.

Международният съд на ООН е върховният съдебен орган на Организацията. Седалището му е в Хага, Холандия. Състои се от 15 съдии, избирани за деветгодишен мандат. Основните функции на Международния съд са да решава в съответствие с международното право междудържавни спорове и да дава съвещателни мнения по правни въпроси по искане на Съвета за сигурност на ООН, Общото събрание на ООН и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дипломатите ни в момента не могат да работят за никаква кауза. Те не могат да се гледат един друг, какво остава да работят. Жалко ще бъде, ако България не успее да докаже, че тук живеят и личности, достойни за уважение.

06.10.2011 07:25:38

Анонимен

Само тя в момента е възможното предложение на БГ, но изборът зависи от много други фактори. Например от гласуването за Палестина. Ако България се въздържи за Палестина, никакви шансове няма проф.Каменова да бъде избрана.

03.10.2011 22:05:59

Анонимен

Отличен професионалист е, но няма да успее. Българската дипломация е разединена и на практика не функционира. Кой ще лобира за този избор?

03.10.2011 22:05:03

Анонимен

Председател на асоциацията по сравнително право, знае езици, работила е в друг съд на ООН на английски език, единственият кандидат от България, който отговаря на изискванията за тази позиция. Има много приятели но и много врагове - което доказва че е знаеща и компетентна. На Балканите не обичат знаещите. Особено в България.

03.10.2011 22:04:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.