• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Вигенин: ЕВРОНЕСТ вече е работеща структура

Вигенин: ЕВРОНЕСТ вече е работеща структура

Варшава, Полша /КРОСС/ Депутатът от групата на С&Д в Европейския парламент Кристиан Вигенин ще вземе участие в срещата на високо равнище на Източното партньорство във Варшава в края на седмицата (29-30 септември 2011 г.). По повод предстоящата среща във Варшава в рамките на текущата пленарна сесия в Страсбург се проведе дебат с Върховния представител по външна политика на ЕС баронеса Аштън.

 

Кристиан Вигенин беше един от малкото депутати, които обърнаха внимание на положителното развитие на политиката на ЕС към източните съседи. Той изрази оптимизъм за взаимоотношенията на ЕС с тези страни, като заяви: "Мисля, че не бива да очакваме твърде много от предстоящата среща във Варшава, но в същото време трябва да признаем, че беше постигнато много, откакто инициативата Източно партньорство стартира през 2009 г. Две години не са много, но ние все пак успяхме да оформим политика, която започва да дава резултати. Личните ми впечатления са, че все повече хора от източните ни партньори виждат бъдещето си в нашето семейство - искат да работят по начина, по който работим ние, искат повече прозрачност, повече отговорност, и това е нещо, което ние трябва да продължим да подкрепяме".

 

Според Вигенин, преразглеждането на Политиката на съседство на ЕС тази година е придало нова енергия не само на политиката към южните, но и на политиката към източните съседи. Той добави още, че за нейния успех е необходима по-голяма координация между Комисията, Съвета, Парламента и страните-членки, и взаимна подкрепа на инициативите.

Вигенин подчерта, че е необходимо да се обръща еднакво внимание на Източното и Южното измерение на Политиката на съседство, каквото е и мнението на нашите партньори. "Наша обща цел трябва да бъде безвизовото придвижване, тъй като това е важно за хората. Трябва също така да отворим повече програми за нашите партньори, особено такива, свързани с образование и наука" - каза още депутатът, и добави: "Споразумението за асоцииране с Украйна би могло да се превърне в добър пример за останалите".

На въпрос по време на дебата, Вигенин коментира последното заседание на Евронест в Страсбург (14,15 септември т.г.), когато разногласия по един параграф попречиха на Асамблеята да приеме декларация с препоръки към предстоящата среща във Варшава. Той посочи, че по време на заседанието е постигнато съгласие по множество въпроси, а неговото впечатление е, че петте страни-партньори са заинтересовани от сътрудничеството в рамките на Евронест: "Това вече е работеща структура. Всички партньори оценяват възможността да работят с нас и са готови да инвестират големи усилия в работата ни за в бъдеще".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.