• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

НС прие на второ четене изменения в Закона за защита при бедствия

НС прие на второ четене изменения в Закона за защита при бедствия

София /КРОСС/ Глоба от 500 до 5000 лева ще се налага на юридически лица и еднолични търговци, осъществяващи дейност в строежи, ако не спазят изискванията за разработването на план за защита при бедствия на пребиваващите. Това приеха на второ четене депутатите, които гласуваха изменения в Закона за защита при бедствия. Народните представители записаха, че премиерът въвежда със заповед Националния план за защита при бедствия, като със заповедта се определят поименно ръководител и членове - министри, заместник-министри, ръководители на ведомства или техни заместници. Щабът ще прави анализ и оценка на обстановката при бедствия, ще взема решения за ресурсното осигуряване и обема на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за предотвратяване, ограничаване и ликвидиране на последствията от бедствието. Щабът ще осъществява контрол по изпълнението на задачите и ще информира населението чрез медиите за ситуацията. Той трябва да докладва на премиера, президента и председателя на Народното събрание за хода на защитните операции.

Проблемите на жителите на Дунавци, възникнали с незаконното обработване на земеделски земи от частни фирми, ще бъдат решени с приетите днес от Народното събрание промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски. С гласуваните промени се дава достатъчно дълъг срок собственици и арендатори да декларират обработваемите земи и да се изчистят така наречените "бели петна" на земеделските карти и да се постигне максимална договореност между страните участващи в процеса на стопанисване и обработка на земите, каза още Тошев. На практика промените дават възможност всички проблеми да бъдат изчистени в съкратени срокове и новата стопанска година да стартира безпроблемно в началото на октомври. Хората, придобили собственост върху сгради и съоръжения на закрити селскостопански организации, вече няма да заплащат наем за ползването на застроените и прилежащи площи. Приетите изменения предвиждат платените по досегашния ред суми за наем да не бъдат възстановени. Депутатите приеха, че когато се изземват неправомерно ползвани земеделски имоти с възстановено право на собственост и процедурата е по искане на ползвателите на правно основание, иззетите имоти ще бъдат предоставяни на ползвателите на правно основание, а не на собственика.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.