• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Плевнелиев и Калфин качват проценти

София /КРОСС/ Сигурният участник в балотажа на президентските избори е кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев, за когото е много вероятно и да го спечели. Това показват данни от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 14-23 септември.

Според изследването 30,8% от участниците биха гласували за Росен Плевнелиев срещу 21-22% преди лятото. "Тези 31%, преизчислени при 65% отговорили, могат да станат 48%, което дава шанс на Плевнелиев да спечели от първи тур. Това обаче е много малко вероятно", коментира шефът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, пише "24 часа"

Проучването показва още, че Ивайло Калфин, който бе с почти изравнен резултат с Меглена Кунева от 12-13% преди лятото, през септември вече е "прибрал" симпатизантите си и достига втора позиция с 16% подкрепа.

Меглена Кунева е трета с 9,8%, което социологът определи като ефект от ранната й кампания. Преди БСП и ГЕРБ да обявят кандидатите си, по около една пета от симпатизаните на двете партии са заявявали подкрепа тъкмо за нея. През септември твърдите ядра и перифериите на двата електората са активизирани.

Доказателство за това е повишеният брой на решените да гласуват.

Ако преди лятото те са били 49% от пълнолетните българи, сега 54% заявяват, че ще отидат до урните на 23 октомври.

"Това означава, че в изборите ще участват около 3,3 млн. българи, т.е. под половината на онези 6,9 млн. граждани с избирателни права, които фигурират в списъците на ГРАО", обясни Павлов. Затова според социолога вторият тур бил по-вероятен.

Данните на Центъра за анализи и маркетинг показват, че ако срещу Плевнелиев на балотажа се изправи Ивайло Калфин, резултатът би бил 46:23% в полза на Плевнелиев.

Ако до втори тур стигне Меглена Кунева, дистанцията й с Плевнелиев вече е подобна на тази между него и Калфин - 43% срещу 27%. "Затова смятам, че е съвсем нормално Плевнелиев да спечели балотажа", коментира Павлов. Според него гласуването на втори тур ще е на принципа "всички срещу БСП".

Данните показват, че на местните избори готовност да гласуват са заявили 50% от анкетираните. Според социолога обаче поради едновременното му провеждане с президентския вот, избирателната активност на кметския вот ще достигне 55%. По думите му изборите ще минат без особени ексцесии, ако протестите след размириците в Катуница се успокоят. В обратния случай обаче социологът очаква, че България може да изпадне в международна изолация.

"И тогава едва ли ще ни е до резултата от изборите", коментира той.

"В повечето градове успешните кметове ще бъдат преизбрани независимо от коя политическа сила са. Това се отнася най-вече за кмета на Варна Кирил Йорданов и на Бургас - Димитър Николов. А Йорданка Фандъкова имала шансове да бъде преизбрана още на първи тур.

Сериозен двубой предстоял в Пловдив, където Славчо Атанасов води, но Иван Тотев има известни шансове да обърне резултата в своя полза.

Аргумент в подкрепа на тезата, че ГЕРБ ще има надмощие на изборите след по-малко от месец социологът намира и в отговорите на въпроса за кого биха гласували българите, ако парламентарните избори бяха днес. Данните показват, че през септември за ГЕРБ бюлетина пускат 33,8% при спад до 28% през юни.

БСП стига тавана си от 17-18%, а за ДПС гласуват традиционните 6,7%. За т.нар. 3 електорални субекта на дясната коалиция гласуват съответно 2,7% за СДС, 1,2 за ДСБ и 0,6% за ОДС.

"Атака" би получила 2,6% подкрепа. Под 1% събират НДСВ, ОДС и РЗС.

Най-одобряваният политик у нас е Кристалина Георгиева с 64,9% доверие, показват още данните. Тя е и политикът с най-висок рейтинг в държавата (разлика между доверие и недоверие - бел.ред.). Втората позиция по линия на доверието е за премиера Бойко Борисов (50,3%), а трети е - кандидатът за президент Росен Плевнелиев (48%). Следват ги Йорданка Фандъкова и Стефан Данаилов, доверието в когото (44,6%) е по-високо от това към Ивайло Калфин (28,5%).

Президентът Георги Първанов е шести, следван от Меглена Кунева, Цветан Цветанов, Маргарита Попова, Цецка Цачева. Лидерът на БСП Сергей Станишев е с 22,9% доверие и е извън топдесетката. Няма лидер на опозиционна партия, недоверието към когото да е под 60%, коментираха изследователите. Най-голямо е то към Ахмед Доган - 87,3% недоверие, следван от Алексей Петров, на когото нямат доверие 85,5% от анкетираните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.