• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Повече от половината GSM антени са незаконни

Повече от половината GSM  антени са незаконни

София /КРОСС/ Над 600 000 лева глоби само за половин година е наложила Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на трите мобилни оператора у нас. Огромните санкции са за базови станции с неизрядни документи, които ведомството е установило в периода април-септември т. г., и то само на територията на София-град. Това показва справка, предоставена от ДНСК, пише "Труд"

Масираните проверки на базовите станции в столицата са обща акция на строителния контрол и прокуратурата като част от кампанията за премахване на незаконните строежи в страната.

До момента са проверени 588 GSM/UMTS антени. От тях за 355 базови станции е издадена забрана за ползване. Това означава, че около 60 на сто от всички GSM антени са пуснати незаконно в експлоатация. По закон това означава да им бъде прекъснато електрозахранването. Следващата стъпка е заповед за премахване, ако собственикът не отстрани предписанията на ДНСК, или се окаже невъзможно да узакони обекта.

От трите мобилни оператора не пожелаха да коментират официално.

Проверката на ДНСК трябва да обхване общо 903 мобилни станции от второ и трето поколение. Строителната инспекция е получила списък с наличните съоръжения от Комисията за регулиране на съобщенията, която следи дейността на клетъчните оператори. От ведомството на Веселин Божков обаче са предоставили доста странна база данни. Според нея от наличните UMTS базови станции в София най-много са на "Глобул" - около 260, почти толкова са и на "МобилТел" (250). За проверка са дадени само 93 антени на "Виваком", която има най-добрата мрежа от трето поколение в София. Според източници на "Труд" реалният брой на антените е над два пъти по-голям, но някои от тях, монтирани на радио и телевизионните кули, част от компанията НУРТС, не са декларирани. БТК продаде 50% от тази компания на кипърската "Манселорд лимитед", която се представлява от банкера Цветан Василев.

Нямаме каквито и да е правомощия да проверяваме достоверността на списъка с базовите станции, който ни е предоставен от КРС, уточниха от ДНСК пред "Труд".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Симеон

Наздявам се КРС да получи възможност да провери всички реално действащи базови станции и антени, защото намирането на "вратички" в нормативната уредба е за сметка на здравето на нашите деца!

03.10.2011 14:03:42

Валери

Контрол върху антените на мобилните оператори трябва да има, но повсеместен - върху всички предаватели, а не както Виваком се "измъква" от проверките като не обявява официално всички свои съоръжения!

03.10.2011 11:42:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.