• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Децата в Перник най-често стават жертва на насилие

Децата в Перник най-често стават жертва на насилие

София /КРОСС/ Децата в Перник най-често стават жертва на насилие. Това сочат данните на НСИ, съобщи вчера Иван Жеков от Български център за джендър изследвания, пише "Монитор".  Статистиката измерва жертвите на насилие на база 1000 души детско население. Резултатите сочат, че в региона на Перник средно 2,5 деца редовно отнасят бой вкъщи, биват тормозени психически или пренебрегвани от родителите си. Същите са показателите и в Плевен, Пазарджик и Разград. Най-малко деца са станали жертва на насилие в Пловдив и Русе. Там показателите са под средния за страната - 1,4. Столицата попада в златната среда.

2090 деца са станали жертва на насилие през миналата година, показва още националната статистика. В същото време се отбелязва тенденция на спад при тези случаи.

Пет години по-рано са регистрирани 3146 малтретирани деца. „Отчита се около 30% намаление от 2005 до 2010 г.", обясни Жеков. Той обаче подчерта, че в началото на периода НСИ въвежда по-прецизна схема за събиране на данни, което автоматично води до ръст в броя на жертвите.

При 80% от случаите насилието се извършва в домашни условия. В същото време обаче експертите признават, че случаите на насилие на обществени места се регистрират много трудно и по тази причина рядко получават по-голям дял в резултатите. По неофициални данни при 2/3 от случаите насилникът е от мъжки пол - баща, пастрок, дядо или чичо.


204 деца жертви на сексуално насилие е регистрирала статистиката през миналата година. И тук официално се отчита спад на жертвите, но темповете са доста по-бавни от тези при малтретирането. „Реално експертите се съгласяват, че сексуалното насилие е два пъти повече от официално регистрираното, но в момента системата работи така че е много по-чувствителна към случаите на насилие, но не сексуално", обясни Жеков. Разминаване има в данните, получени от Държавната агенция за закрила на детето. Според нейната статистика през миналата година с 253 деца е блудствано, били са насилвани или склонявани към проституция.

Само от началото на 2011 г. пък са регистрирани 20 оплаквания.

При 64% от случаите на сексуално насилие става дума за блудство, а 19% са изнасилванията, посочи още Жеков. В останалата част от случаите става дума за склоняване и принуда. Картинката е обратна при осъдените - най-много са присъдите за изнасилване коментира той. 65% от жертвите на секстормоз са момичета, сочат още данните. Най-често извършителите на сексуално насилие са между 18 и 24 години. Другата възрастова граница, в която насилниците са много активни, е от 30 до 39 години. Едва в 1,5% от случаите става дума за жени. „Това са изключително редки и специфични случаи", обясни Жеков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.